Een woordvoerder van Domijn bevestigt de aansprakelijkheidstelling. Na de rioolbreuk in de wijk Transburg, in de nacht van 3 op 4 september, ging voor Domijn alle aandacht uit naar het zoeken van andere woonruimte voor de bewoners. De woningen waren ernstig vervuild met rioolwater, stront, ratten en maandverband.
Doordat op last van de GGD en de gemeente Enschede de woningen onbewoonbaar verklaard waren, had het vinden van tijdelijke woonruimte prioriteit voor ons. De vraag wie gaat dat betalen kwam voor ons later wel , zegt een woordvoerder van Domijn.
Hoogte bedrag niet bekend
Kosten die we gemaakt hebben zijn rechtstreeks te herleiden naar de riooloverstroming. Wij hebben de gemeente Enschede hiervoor aansprakelijk gesteld. Over de hoogte van het bedrag worden geen mededelingen gedaan. De gemeente heeft de eerste opvang geregeld, vanuit de zorgplicht. Daarna hebben mensen onderdak gekregen in een andere huurwoning, hotel, vakantiehuisje of ze vonden zelf onderdak bij vrienden of familie. Voor sommigen duurt dat tot op de dag van vandaag voort.
Aansprakelijkheid
Kosten die Domijn gemaakt heeft, zijn voor hotelovernachtingen, huur van vakantiewoningen en meerkosten voor het tijdelijk huisvesten op andere locaties. Het is nu aan de gemeente en Domijn om daar overeenstemming over te bereiken. Op de achtergrond speelt nog altijd de vraag wie nou echt aansprakelijk is voor de schade die door de rioolbreuk is ontstaan.
Is dat de gemeente Enschede of aannemer Dura Vermeer, die de werkzaamheden aan het riool in opdracht van de gemeente verzorgde? Tot op heden heeft geen van de twee aansprakelijkheid erkend, waardoor het voor bewoners en betrokken partijen lastig is om claims neer te leggen.
Terugkeer
Langzaam maar zeker worden de woningen in het getroffen gebied weer opgeleverd voor de bewoners. Domijn heeft met spoed keukens laten bezorgen en die worden of zijn geplaatst. Daarmee is nog niet gezegd dat alle bewoners terug kunnen naar hun woning. In een aantal gevallen is het wachten op de nieuwe meubels waar een langere levertijd op zit.
Ook zijn er enkele bewoners die onverzekerd zijn en nog in onzekerheid verkeren of ze wel het volledige schadebedrag vergoed gaan krijgen. Als de GGD een positief advies geeft over de woningen, dan kunnen de bewoners in principe terug. De gemeente hoeft dan niet officieel het licht op groen te zetten , aldus de woordvoerder van Domijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Partell