Wie een kaartje heeft gekocht, mag niet meteen naar binnen. Bij de deur hangt een televisiescherm met een klok die aftelt. Bij 0.00 is de bezoeker welkom. Vergeet de koptelefoon met audioguide niet. Dit is het Rock'n'Popmuseum in Gronau, luisteren is essentieel. De audioguide is er nu ook in het Nederlands.
In de eerste ruimte nodigen, op video, Udo Lindenberg of Ellen ten Damme uit binnen te treden in het totaal vernieuwde museum. En dat is bepaald geen straf. In tien thema's wordt hier de geschiedenis van de popmuziek verteld. Niet per se chronologisch, al begint het wel met de jazz en blues die de oorsprong vormden. Hier staat meteen al Frank Sinatra te croonen, als hologram.
Thema's zijn onder meer Rebellie, Fans, Studio (met George Martin, producer van Beatles) en Kleding. De audioguide is zelfsturend. Elke vitrine met clips, foto's en geluid heeft een eigen wifi-veld. Een meter verder pikt de audioguide zo het volgende verhaal op. Soms wordt dat verhaal onderdrukt, dempen de lichten en beginnen vier enorme bioscoopschermen te borrelen. Even een moppie live-muziek. Ter afwisseling. Queen op Wembley, AC/DC in Argentinië, dat werk. Waarna de lampen weer op vol gaan en de audioguide het verhaal zo weer oppikt. Het Rock'n'Popmuseum van Gronau is weer up to date.
Nieuw
Het is niet overdreven om te stellen dat het een nieuw museum is, vanuit Nederlands perspectief. Hoe internationaal georiënteerd ook, de nadruk lag op Duitsland. Dat is nu voorbij. Nederlandse rockmuziek is volledig in het verhaal geïntegreerd. Met aandacht voor Herman Brood, Doe Maar, Extince, Boudewijn de Groot, Normaal, Ali B. en vele anderen.
Het grote verhaal zoals het nu in Gronau wordt verteld, benadrukt dat maatschappelijke betrokkenheid altijd werd geuit in rock (en folk, soul en hip hop) en zelden in pop, dat vluchtiger van aard is. Meteen bij het tweede thema, Rebellie, wordt dat duidelijk. Opmerkelijk en verfrissend dat hier niet voor Bob Dylan als belangrijkste exponent is gekozen, maar voor Nina Simone, de zangeres en burgerrechtenactiviste.
Punk en politiekOok in de uitstekende ruimte die de punk is gegund, ligt veel nadruk op de rol van de vrouwen met bands als The Slits en Siouxsie & the Banshees. Hoe punk politiek gezien zowel extreem rechts (de Oi-beweging) als extreem links aantrok, wordt fraai doorgetrokken in de geschiedenis van het genre in Duitsland. Een paar rode schoenen zonder veters, ooit gedragen door Johnny Rotten, de zanger van Sex Pistols, maakt het af.
Voor kleding is sowieso veel aandacht. Een shirt van Kurt Cobain. Een zomerhoed van David Bowie. Een pak van Frank Sinatra. Uiteraard heeft ook Udo Lindenberg een deel van zijn garderobe afgestaan. Duitslands grootste rocker is geboren in wat hij 'Gronau an der Donau' noemt. Hij luisterde de heropening van het museum op met zijn aanwezigheid. Kleding is er ook van Freddie Mercury, terwijl een concertoutfit van Michael Jackson op de balustrade ligt die een bovenaanblik op de tentoonstelling biedt. Beneden pronkt een adembenemende blauwe jurk van Helene Fischer, Duitslands grootste ster van dit moment.
Het Rock'n'Popmuseum, dat in 2004 werd geopend, is letterlijk op de kop gegaan. De concertzaal is nu in de kelder, waar plek is voor driehonderd bezoekers. Over samenwerking met Metropool, de poppodia van Twente, wordt nagedacht. Wie weet, straks drie popzalen op een kort rijtje.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook