Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Saxionstudent zoekt stamceldonor om ernstig zieke studiegenoot te redden

383177 download 4 26

Mick Landman is de grote initiator achter de werving van stamceldonoren op Saxion. De pabo-student hoopt een donor te vinden voor zijn zieke mede-student Ramon, die voor de tweede keer is getroffen door leukemie.

In de centrale hal van Saxion is het niet te missen. De boomlange Mick Landman (20) draagt het felblauwe shirt van Matchis, de organisatie achter stamceldonatie en de databank voor stamceldonoren in Nederland. De tekst op het shirt is helder: red een leven, wordt stamceldonor . Landman is vrijwilliger en ervaringsdeskundige als donor. Twee jaar geleden liet hij zich inschrijven als donor, een jaar later kreeg hij het telefoontje dat hij een match vormde met iemand die leed aan een auto-immuunziekte. Na dat telefoontje moest Landman zich vier dagen injecteren om meer stamcellen aan te maken. Op de dag van de donatie lag hij vier uur aan een apparaat dat zijn cellen uit zijn bloed filterde. Dat was alles , zegt de jonge Hengeloër.

Leukemie
Landman onderging de onderzoeken en de donorprocedure in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Niet geheel toevallig ook nu de plek waar Ramon, derdejaars student biologie en medisch laboratoriumonderzoek zware chemokuren ondergaat. Toen ik het verhaal van mijn medestudent hoorde wilde ik iets doen , zegt Landman op de tweede van vier wervingsdagen. We zijn met een aantal studenten en docenten om de tafel gaan zitten en toen heb ik mijn idee op tafel gelegd voor deze campagne. Het komt voor velen nu dichtbij en hier kunnen we het belang van voldoende donoren goed onder de aandacht brengen.

En met succes zo blijkt, want op de eerste dag hebben zich al 27 mensen ingeschreven als donor en in het eerste uur op dag twee staat de teller op 8. Het werkt heel simpel. Een nieuwe donor vult bij de stand van Matchis een formulier in op de site en krijgt meteen een swabsetje om wangslijm af te staan voor onderzoek. Dat setje wordt opgestuurd. Er wordt in het laboratorium gekeken welke type weefsel de nieuwe donor is. Binnen een kwartier is alles geregeld en is de nieuwe donor aangemeld.
Donatie
Landman was een geschikte donor en dat is op zich al bijzonder. Hij is donor wereldwijd en weet niet veel van de persoon die door zijn donatie is gered. Ik weet niet wie mijn stamcellen gekregen heeft. Alleen dat het om een 57-jarige man met een auto-immuunziekte gaat , zegt Mick. Hij is inmiddels vrijwilliger voor Matchis en vertelt zijn verhaal op scholen en bij verenigingen en hoopt op die manier mensen ook zover te krijgen dat zij donor worden.

Dat verhaal herhaalt hij deze dagen bij veel passanten. Sommigen lopen door, anderen blijven staan en twijfelen of zijn meteen enthousiast. Zoals docent-onderzoeker Theo Miltenburg, die samen met zijn collega Gerdien Meijer een lunchwandeling maakte. Gerdien wees me op de actie en vertelde me dat ze zelf ook donor is. Voor mij is het dan ook geen enkele moeite om donor te worden , zegt Miltenburg, nadat hij net met het wattenstaafje langs zijn wang heeft gestreken. Ik ben ook bloedplasmadonor en daardoor bekend met het fenomeen donor. Tot nu toe was het er nooit van gekomen om me bij Matchis aan te melden, maar nu het zo dichtbij komt met een student van onze school en het een fluitje van een cent is om je in te schrijven was er voor mij geen weg terug.

Wonder

Landman beseft als geen ander dat Ramon een wonder nodig heeft om te blijven leven. Donor zijn is een, maar of er een match gevonden kan worden is maar zeer de vraag. Hoe meer mensen zich registreren, des te groter de kans dat er een match gevonden kan worden. Ik ken Ramon niet persoonlijk, maar als je zo jong bent en je wordt voor de tweede keer geconfronteerd met die vreselijke ziekte, dan hoop je op een wonder. En daar dragen we hier allemaal ons steentje aan bij. Niet alleen voor hem, maar ook voor andere mensen die wachten op een stamceldonor.

Wereldwijd staan er nu 33 miljoen mensen in de databank. 267.000 komen er uit Nederland. Dat zijn er nog te weinig volgens Matchis. Er worden in ons land per jaar gemiddeld 100 mensen opgeroepen om stamcellen te doneren. Vorig jaar waren het er 99 in Nederland. De teller staat dit jaar al op 114. De meeste kans op een match heb je met familie, en dan vooral met broers of zussen, maar dan nog is de kans op een passende match maar 30 procent. Donoren moeten tussen de 18 en 50 zijn om zich aan te melden. Is er een match dan zal er altijd worden gebeld met de vraag of een donor ook bereid is om stamcellen af te staan voor donatie. Daarvoor wordt dan eerst een medische keuring gedaan.

Aanmelden als donor kan via de site matchis.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.