Uitzendkrachten die tussen 1 mei 2013 en 31 december 2016 bij Vredestein hebben gewerkt, hebben recht op nabetaling van ploegentoeslag over hun vakantie-uren. De bandenfabriek heeft, net als bijna alle andere bedrijven in de industrie, daarover geen toeslagen uitgekeerd. Het gaat daarbij om vaste toeslagen, waaronder ploegen- en ongemakkentoeslag en toeslagen voor vuil werk.
Het bedrag van 1170 euro, dat de autobandenfabriek z n uitzendkrachten maximaal nabetaalt, is een compromis, legt CNV-bestuurder Gerard van Dijk uit. Dat was nodig, omdat de bewijslast bij de uitzendkrachten zelf ligt. In principe moet iedere uitzendkracht die recht denkt te hebben op nabetaling dat bewijzen aan de hand van loonstroken. Omdat we denken dat lang niet alle uitzendkrachten die loonstroken hebben bewaard, hebben we met Vredestein een generieke regeling afgesproken.
Claims
Behalve de vakbonden en Vredestein zat ook uitzendorganisatie Randstad aan de overlegtafel. Die zegt intussen met zes grote werkgevers, waaronder naast Vredestein ook Tata Steel - het voormalige Hoogovens - en Scania, afspraken te hebben gemaakt over de nabetaling aan uitzendkrachten. Volgens de vakbonden wilde Randstad in de media geen ruchtbaarheid aan het een en ander geven. Van Dijk verklaart dat vanuit de vrees voor massale claims bij bedrijven en uitzendbureaus.
Deze nabetaling kost een bedrijf als Vredestein, dat destijds werkte met gemiddeld 150 tot 200 uitzendkrachten, enkele tonnen. En Vredestein betaalt sinds vorig jaar zoals het hoort, terwijl veel industriële bedrijven met uitzendkrachten dat nog steeds niet doen. Werkgevers en uitzendorganisaties zijn daarom niet gebaat bij publiciteit en nemen zelf geen enkel initiatief wat dit betreft.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede