Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Uitspraak met grote gevolgen, ook voor Apollo Vredestein

383261 apollo

De nabetaling van vakantiegeld aan uitzendkrachten vloeit voort uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een zaak aangespannen door een verkeersvlieger van British Airways. Toch is de afwikkeling geen kwestie van vliegen op de automatische piloot...

De uitspraak van het Europees Hof van Justitie, die al stamt uit 2011, is van toepassing op alle werknemers binnen de EU, dus ook op uitzendkrachten. Dat zijn er in Nederland alleen al zo'n 800.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Enkele tienduizenden van hen werken in ploegendienst of draaien vaak onregelmatige diensten.

Toch zijn er tot nu toe nog maar weinig bedrijven tot nabetaling van uitzendkrachten overgegaan, zeggen de vakbonden. "Alleen enkele heel grote, zoals Tata Steel en Scania", aldus Lex Makkinje, bestuurder van FNV Procesindustrie. "En in Twente Vredestein dus. Terwijl er ook in deze regio tientallen andere grote en middelgrote maakbedrijven zijn, die óók uitzendkrachten inhuren die structureel in onregelmatigheid moeten werken."

Slecht georganiseerd
Dat er nog geen sprake is van massale claims door uitzendkrachten, komt volgens CNV-bestuurder Gerard van Dijk ook doordat uitzendkrachten slecht zijn georganiseerd. "En er heerst ook een zekere angst: dat ze meteen voor hun diensten worden bedankt als ze de mond open doen. Uitzendkrachten zijn immers per dag opzegbaar."

Vakbondsleden die menen recht te hebben op de nabetaling van toeslagen over vakantie-uren, kunnen zich volgens Lex Makkinje en Van Dijk melden bij hun vakbond. Makkinje: "We zullen dan proberen per individueel geval, of per bedrijf afspraken te maken." Uitzendkrachten die bij Apollo Vredestein hebben gewerkt tussen mei 2013 en eind 2016 kunnen zich ook melden voor de nabetaling. Hiervoor heeft Randstad een speciaal email-adres aangemaakt: [email protected].

Apollo Vredestein: Namen zelf initiatief om recht te trekken Jochem Overdijk van Vredestein zegt dat het bedrijf zelf ontdekte dat de uitzendkrachten te weinig betaald kregen: Wij namen zelf het initiatief om het recht te trekken, ondanks de grote financiële impact. We hebben daar ook zelf de vakbonden bij betrokken. Ik gun de bonden hun succesjes, maar ze moeten dit niet over de rug van Vredestein uitmelken.

Randstad-woordvoerster Suzan Bloemscheert herkent zich niet in het door de vakbonden geschetste beeld. Dat wij liever geen ruchtbaarheid in de media wilden, is bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst heel normaal en heeft te maken met de privacy van de uitzendkrachten. Randstad heeft in de afgelopen jaren veel uitzendkrachten nabetaald.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerben Kuitert
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.