Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜MST en ZGT zijn al nauwelijks concurrenten van elkaar €™

383980 mst nieuw

Hij zag een fusiepoging ooit mislukken, maar niettemin blijft Bas Leerink ervan overtuigd dat een grote Twentse ziekenhuisorganisatie het best is voor toekomst van de medische zorg in Twente. En daarmee dus ook het beste voor de patiënten. We zijn al behoorlijk afhankelijk van elkaar.

Ook nu al werken zijn Medisch Spectrum Twente en de Ziekenhuisgroep Twente nauw samen. De patiënt zou dan ook weinig merken van een gefuseerd MST/ZGT, zegt Bas Leerink. De scheidend bestuursvoorzitter van het MST - hij wordt partner van IG&H, adviseur van zorginstellingen en verzekeraars - gaat uit van het behoud van de huidige locaties in Enschede, Almelo en Hengelo.

Samenwerken gebeurt al op vele gebieden. Onderling zijn allerlei specialismen verdeeld en geconcentreerd op een plek. Bas Leerink noemt als voorbeeld dermatologie. Wij doen dermatologie-behandelingen die ZGT niet doet. Andersom is het ook zo. We hebben al zoveel onderlinge afspraken, zijn al behoorlijk afhankelijk van elkaar. We zijn dus nauwelijks concurrenten.

Een ander voorbeeld zijn de MRI-scanners. Enschede heeft er twee, Almelo en Hengelo samen drie. Twee is extreem weinig voor een ziekenhuis van onze omvang. We gebruiken onze MRI heel intensief en efficiënt. Maar dat we ons met twee redden, is ook omdat ZGT enige overcapaciteit heeft. Dat is ons ventiel. Loopt het bij ons de spuigaten uit, dan vragen wij patiënten om naar Hengelo te gaan. Dat maakt een aanschaf van een derde MRI overbodig. Een miljoenenbesparing.

Mislukte pogingWaar de voordelen van fusie wat Leerink betreft evident zijn, toch mislukte de poging van 2013/2014 die zoals gesteld nooit naar buiten kwam. De zorgverzekeraars wilden het niet, aldus Leerink nu, maar ook het ZGT aarzelde . Het was bang dat onze mooie nieuwbouw een molensteen om de nek zou worden , aldus Leerink.

ZGT-voorman Ton Ruikes bevestigt dat over samengaan is gesproken. Hij herinnert zich een uitspraak van zijn voorganger Meindert Schmidt, die zijn zorgen uitte over de financiële onderbouwing van de nieuwbouw van het MST. Over de rol van de zorgverzekeraars destijds, zegt Ruikes nu: De verzekeraars gaan hier niet over. Ik weet nog wel dat toen is gezegd dat de ACM (Autoriteit Consument & Markt -red.) er ook wat van vindt. Die kijkt naar keuzevrijheid van patiënten.

In de praktijk is de invloed van zorgverzekeraars wel degelijk groot, zo geeft Bas Leerink van zijn kant aan. Hij stelt vast dat verzekeraars langzaam opschuiven. Ze zullen zien dat beide Twentse ziekenhuizen werken aan een agenda van de toekomst. Waarin ze dingen niet dubbel willen doen. Als wij daar als raden van bestuur al niet op anticiperen, dan doen de dokters het wel. Artsen van ZGT en MST praten met elkaar, en maken allerlei afspraken. Dat kun je gewoon niet tegenhouden.

Vragen
Menzis wil zich niet uitlaten over het idee van een grote ziekenhuisorganisatie in Twente. Bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar vindt dat de ziekenhuizen eerst zelf een standpunt moeten innemen. Dat alle verzekeraars, incluis Menzis, enkele jaren geleden wel tegen waren, bevestigt Wenselaar niet met zoveel woorden. Ik heb erbij gezeten en de nodige vragen op tafel gelegd. Is het haalbaar en reëel bij de ACM? Ontstaat er geen aanmerkelijke machtspositie? Zou het wel voordelen beogen? En past het wel in het tijdsbeeld? Dat heb ik gezegd, maar wel met de kanttekening dat ze er zelf over gaan.

De Menzisbestuurder is het met het MST eens dat zorg breed bereikbaar en beschikbaar moet zijn voor patiënten. Dat zijn ook onze doelen. ZGT en MST kunnen door nog veel meer samen te werken ook heel ver komen. Ze weten elkaar al goed te vinden. Maar ik zie ook dat MST door de nieuwbouw en de reorganisatie die daarop volgde veel met zichzelf bezig is geweest. Ook ZGT heeft financiële zorgen te overwinnen. Beide ziekenhuizen krijgen begin volgend jaar een nieuwe bestuurder. Ze zitten in een fase dat nu relatief weinig aandacht is voor samenwerking.

Patiëntenstromen
ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff wil niet specifiek ingaan op de situatie in Twente. In zijn algemeenheid zegt hij: Fusieplannen hebben altijd toestemming van de ACM nodig. Als wij ze beoordelen, kijken we naar patiëntenstromen. Het gaat erom dat patiënten in ons zorgstelsel keuzes kunnen maken tussen zorgaanbieders. Als twee partijen samen willen die min of meer hetzelfde doen, dan blijft er minder keuze over. Blijft er dan concurrentie over van andere ziekenhuizen of zelfstandige behandelcentra.

Meerdere kerenEen eventuele fusie tussen de Twentse ziekenhuizen was in het verleden meerdere keren onderwerp van gesprek. Eind vorige eeuw is het ooit zelfs behoorlijk dichtbij geweest. Toen MST plannen maakte voor de nieuwbouw, kwam het ook aan de orde. Critici vonden dat zich een ideale kans aandiende om nieuwbouw te realiseren op een centraal punt in Twente. Eind vorige eeuw lukte het niet en in de periode daarna was het jaren niet meer haalbaar. Ook al omdat toenmalig bestuurders Herre Kingma van MST en Meindert Schmidt van ZGT slecht door één deur konden.

ZGT-bestuurder Ruikes zegt dat ziekenhuizen, maar ook huisartsen en andere partijen in de zorg de komende jaren een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor alle uitdagingen. Bijvoorbeeld op het vlak van krimpende ziekenhuiszorg, het huisartsentekort en de arbeidsmarkt. Behoud van de zorg staat daarbij voorop, maar hij noemt ook behoud van werkgelegenheid. Het gaat erom dat we samen zorg bieden. Daarop volgt hoe we dat doen , aldus Ruikes.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.