Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Achttien verschillende bijbels in één winkel in Enschede

385351 boekhandel david

In 2010 als de winkel twintig jaar bestaat is er een boekje uitgebracht met onder andere een terugblik op de begintijd. In het hoofdstuk 'Zegeningen bij de opening' een dankbare opsomming van de geschonken winkelinventaris: 'Een kast van Lundia, telefoon & fax, geluidsinstallatie, keukenblok, toonbank, logo & briefpapier'.

In 2010 als de winkel twintig jaar bestaat is er een boekje uitgebracht met onder andere een terugblik op de begintijd. In het hoofdstuk 'Zegeningen bij de opening' een dankbare opsomming van de geschonken winkelinventaris: 'Een kast van Lundia, telefoon & fax, geluidsinstallatie, keukenblok, toonbank, logo & briefpapier'.

De oprichters, onder anderen Ton en Dinie van der Woude, hoeven voor die winkelinventaris niets te betalen. De uitgeverijen leveren boeken, die ze het eerste half jaar ook niet hoeven af te rekenen. Het is duidelijk, van alle kanten is er goodwill, de Christelijke Boekhandel David is gewenst. De Evangelische Gemeente staat ook nog eens garant voor de eerste vier jaar huur. Daar lag de oorsprong van de winkel, bij de Evangelische Gemeente aan de Heidestraat. Halverwege de jaren 80 was daar dominee Charles de Groot begonnen met het inrichten van een leestafel met christelijke lectuur. Het assortiment groeide, een tafel was niet meer voldoende. En al snel werd de gemeenschapsruimte ervoor gebruikt, die dan op zondagen weer ontruimd moest worden voor de geloofsvieringen. Op 17 november 1990 werd de Evangelische Boekhandel David aan de Beltstraat geopend.

Nieuwe naam
De oprichters zijn inmiddels met pensioen. Op de tafel waar klanten eventueel een kopje koffie kunnen drinken staat sinds een paar weken een rouwkaart: Ton van der Woude is op 1 november overleden. De naam van de winkel is inmiddels iets veranderd. Omdat herhaaldelijk werd gevraagd wat het toch betekende, is het woord 'Evangelische' vervangen door 'Christelijke'. Wanneer dat is gebeurd moet je Ada Otter niet vragen. Ze is niet zo van de jaartallen. Wel weet ze dat ze 20,5 jaar bij de winkel betrokken is, de laatste 12 jaar als enige betaalde kracht. De winkel, die onder een stichting valt, wordt draaiend gehouden door een team van dertien vrijwilligers.

Afname
Zoals alle boekwinkels heeft ook 'David' het niet makkelijk. Toen de winkel begon werden er behalve romans van christelijke signatuur ook veel cd's en dvd's verkocht. Daarvan is nog maar kleine collectie over. Het aantal christelijke boekhandels neemt af in Nederland. Enschede had er zelfs drie, zegt Ada. Landelijk gezien sluiten er gemiddeld elk jaar vijf. Zelf hoopt de stichting met 'David' nog jaren door te kunnen gaan, maar dat ligt wel aan de klanten. Die moeten blijven komen. 'David' verkoopt minder boeken dan voorheen, want ook christelijke boeken zijn op het internet verkrijgbaar. Daar staat tegenover dat cadeauartikelen en kinderboeken nog steeds wel worden verkocht.

Bijbel
En het best verkochte boek? Dat is nog altijd een exemplaar van de bijbel. De leek mag dan denken dat er slechts één soort is van het boek der boeken, in deze winkel liggen achttien verschillende uitgaven, waarvan de goedkoopste een tientje kost. Maar het kan nog goedkoper, want wie geen bijbel heeft, mag er gratis eentje in de winkel ophalen. 'David' heeft Citybijbels laten drukken met alleen het Nieuwe Testament. Toen de winkel ermee begon is er een advertentie gezet. Vele duizenden zijn er toen weggegeven. En dat gebeurt nog steeds. De winkel bestelde laatst weer een doos met vijfhonderd exemplaren.

Voor meer informatie bekijk de website van Boekhandel David.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.