Al zeker twintig jaar werd er gesproken over een ecoduct over de A35, maar de veilige oversteek voor dieren belandde in de ijskast. Nu Rijkswaterstaat opeens voorbereidingen treft voor de bouw van de faunapassage, zijn omwonenden onaangenaam verrast.
Het uitzicht over de Boekelerhoek was prachtig vanuit de woonkamer van Benny Valkenburg. Tot voor kort doemden aan het Molenveld, in het buitengebied bij Boekelo, honderden meters verder nog dichtbegroeide bossen op. Maar dat is verleden tijd. De bomen werden eind vorig jaar plotseling gekapt. Scharenborg ging op onderzoek uit en ontdekte dat de kaalslag maar met één ding te maken kon hebben: de bouw van Ecoduct Oudste Grond over de A35. Daar hadden we al zeker twaalf jaar niets meer over gehoord , zegt de Boekeloër.
Ontsnipperd
Het plan stamt nog van voor de eeuwwisseling. Voor het jaar 2018 zou Nederland ontsnipperd moeten zijn. Dat betekent dat er geen belemmeringen zijn tussen (beschermde) natuurgebieden. Een ree dat van Groot Driene naar Boekelo wil, komt onderweg nogal wat barrières tegen. Daarom zijn er onder de Hengelosestraat al faunatunnels aangelegd en zijn voor de oversteek van het Twentekanaal de kades diervriendelijker gemaakt. Een volgende stap is een ecoduct over de A35 tussen Enschede en Hengelo, ter hoogte van landgoed Christinalust. Vanwege geldgebrek is dat plan begin deze eeuw in de ijskast gezet. Na een overeenkomst tussen Rijkswaterstaat en de eigenaar van een stuk grond langs de snelweg, raakte het project vorig jaar in stroomversnelling.
Tekeningen
Benny Valkenburg en buurman Wulfert Dorrestijn vroegen tekeningen op van het beoogde ecoduct. Wat ze zagen, stelde hen niet gerust. De Boekeloërs hadden verwacht dat de passage in het landschap zou passen, zonder betonnen wanden. Omdat er zo veel bomen zijn gekapt, is er geen beschutting meer langs de A35. En die wordt alsmaar drukker. We willen daarom dat er een hoge zandwal met begroeiing wordt aangelegd tegen geluids- en zichtoverlast. En dat er wat nieuwe bomen worden geplant op het perceel voor onze huizen , zegt Valkenburg. Aanvankelijk leken de gesprekken met de overheden goed te gaan. We hebben met iemand van de gemeente gesproken. Die zei zelf ook verbaasd te zijn over het ontwerp van het ecoduct.
Wildraster
Rijkswaterstaat wilde meedenken over oplossingen, maar heeft geen geld om een stuk grond te kopen voor het planten van nieuwe bomen. Een zandwal is volgens de wegbeheerder niet mogelijk, omdat er een belangrijke sloot met onderhoudspad naast de A35 ligt. Er wordt nu gedacht aan een wildraster, maar dat vinden de bewoners te weinig. De laatste weken is het stil.
Door de jaren heen is bij de heren het gevoel ontstaan dat het buitengebied alleen belangrijk is als er belangen van derden zijn. Dorrestijn: Als 15-jarige stond ik hier in een weiland koeien te melken. Je kon zo ver kijken over het platteland als je wilde. Toen moest de A35 er komen. Daar had ik me toen al wel bij neergelegd. Later kwamen daar grote bedrijven, het vullen van de zoutcavernes met dieselolie en de discussie over windmolens bij. Ook aan de andere kant van de snelweg, in Twekkelo, zijn daar zorgen over.
Betonnen wand
Dat er eind 2019 een ecoduct voor hun deur staat, denken de heren niet te kunnen voorkomen. Maar we kijken straks wel tegen een betonnen wand aan , zegt Valkenburg. Ik vraag me wel eens af of wij zulke onmogelijke dingen vragen. Een zandwal en wat bomen die geplant worden. Nee, denk ik dan. Volgens mij valt dat reuze mee. Dorrestijn knikt: Het allerergste is nog dat we vooraf geen enkele mededeling kregen over de voorgenomen werkzaamheden. En als we daarna verhaal gaan halen, blijkt uiteindelijk niemand aanspreekbaar te zijn. De gemeente verwijst naar Rijkswaterstaat en die verwijst weer naar de gemeente.
De bewoners van het Molenveld dienen een bezwaarschrift in tegen de omgevingsvergunning voor het ecoduct. Rijkswaterstaat vroeg die vergunning twee weken geleden aan. In een reactie laat Rijkswaterstaat weten dat een zandwal losstaat van de aanleg van het ecoduct en dat ook het planten van extra bomen nog wordt onderzocht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita