De teleurstelling droop maandagavond van het gezicht van Robin Wessels. Het raadslid van GroenLinks voelde zich in de steek gelaten door de klimaatpactpartners en dat liet hij weten. In maart, een week voor de verkiezingen, ondertekenden zijn partij, D66, PvdA en ChristenUnie het Klimaatpact 053 met verregaande plannen op gebied van duurzaamheid. Om de doelstellingen te behalen moet vaart worden gemaakt. Dat betekent windmolens bouwen. Eventueel ook in het zuidelijke buitengebied, waar weerstand is bij bewoners. Maar maandag stemden de andere opstellers van het klimaatpact bereidwillig in met een motie die windturbines in Enschede - met uitzondering van de zoekgebieden Grolschterrein, Marssteden en Boeldershoek - zou moeten uitsluiten. Alleen DENK was solidair met GroenLinks en stemde tegen.
Duurzame doelen
Maar wat is er eigenlijk besloten in de raadsvergadering? Op tafel lag de zogeheten NRD, het plan van aanpak voor een onderzoek naar milieu-effecten van windmolens en zonneparken. Dat onderzoek ligt over een half jaar aan de basis van de Energievisie, waarin het duurzaamheidsbeleid van de gemeente wordt vastgelegd. De NRD is maandag ongewijzigd aangenomen. Adviesbureau Pondera gaat nu voor het hele buitengebied en de bedrijventerreinen omschrijven wat de gevolgen zijn van windmolens en zonneparken op de omgeving. Op basis van deze bevindingen worden verschillende scenario s opgesteld, waaruit de raad kan kiezen om de duurzame doelen te behalen en in 2050 energieneutraal te zijn.
Amendement
Het hele weekend zijn Burgerbelangen en VVD, tegenstanders van windmolens in het zuidelijke buitengebied, bezig geweest om een amendement op te stellen waarin coalitiepartners D66, PvdA en ChristenUnie zich ook kunnen vinden. Dat is gelukt. De strekking ervan is dat bij de Energievisie een voorkeursscenario wordt aangeboden om Enschede in 2050 energieneutraal te maken zonder windmolens buiten de zoekgebieden. Of dat voornemen haalbaar is, valt te betwisten. In 2015 concludeerde adviesbureau ECN dat een energieneutrale stad met gebruik van eigen grondgebied zelfs met zestien windturbines onhaalbaar is.
Voor de korte termijn (de komende zes jaar) bepaalt het amendement van afgelopen maandag dat bij concrete duurzame stappen het coalitieakkoord aan de basis ligt. Dat betekent dat er in principe ruimte is voor in totaal drie windmolens bij Grolsch, de Marssteden en de Boeldershoek. Als de voortgang van het duurzame beleid achterblijft, treedt over twee jaar een clausule in werking die twee andere zoekgebieden voor windmolens openstelt.
Logisch
Voor windmolen- en zonnepark-kritische oppositiepartijen CDA, PVV, EnschedeAnders, Democratisch Platform en Groep Versteeg biedt het amendement hoop op een buitengebied zonder windturbine. Dat klimaatpartijen D66, PvdA en ChristenUnie zich ook in het voorstel kunnen vinden is logisch. Een voorkeursscenario is niet bindend; de politieke keuze over het te voeren duurzaamheidsbeleid valt pas over een half jaar. Bovendien herhaalden deze partijen dat zij wethouder Niels van den Berg houden aan de doelen in het coalitieakkoord: een verdubbeling van het aandeel duurzame energie ten opzichte van nu.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay