Het bedrijf City Traffic telt in opdracht van de gemeente sinds medio 2017 via wifitracking bezoekers in de binnenstad. Op negen plekken hangen sensoren die 24/7 signalen van passerende smartphones opvangen.
Elke smartphone zendt via wifi een code uit: het MAC-adres. Die unieke code zegt alleen iets over het type telefoon. Door het MAC-adres, al dan niet versleuteld, op een server te bewaren weet de gemeente onder meer hoeveel telefoons (dus bezoekers) wekelijks terug komen in Enschede en hoe zij zich door de stad bewegen.
Privacywet
De vraag is of wifitracking volgens de privacywet zonder uitdrukkelijke toestemming van de passant wel is toegestaan. Naar aanleiding van een publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het bedrijf Locatus er al mee gestopt in meerdere gemeenten.
Privacywaakhond AP moet zich nog buigen over een klacht van Dave Borghuis van Tkkrlab. Toch heeft Enschede eerder deze maand de wifitellingen gepauzeerd. Borghuis vreest aantasting van privacy, omdat (versleutelde) codes in combinatie met andere data herleidbaar kunnen zijn naar personen.
Loopstromen
Dat de tellingen na de jaarwisseling worden hervat, komt volgens het college door een aangepaste werkwijze. De codes uit wifisignalen worden vanaf nu volledig geanonimiseerd. Dat zou betekenen dat passanten eenmalig worden geteld, dus terugkerende bezoekers of loopstromen niet meer. Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat. City Traffic heeft nog niet gereageerd op vragen hierover.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels