Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bedrijf in Enschede gaat strijd aan tegen overbodige verpakkingen

388255 890160

Versproducten zitten soms te ruim in hun jasje. Dat is verspilling van verpakkingsmateriaal, waar inmiddels ook supermarkten paal en perk aan stellen. Vanuit Enschede helpen Het Foodatelier en DiDutch leveranciers uit de voedselindustrie aan een oplossing.

Het is geen strijd tegen het gebruik van plastic in de foodindustrie. Van dat misverstand wil business- en strategiemanager Bart Oude Luttikhuis van DiDutch, dat verpakkingen voor levensmiddelen ontwerp en bedenkt, af. Het plastic hoesje om een komkommer is bijvoorbeeld niet zo zinloos als weleens wordt verondersteld. Dat voorkomt dat de komkommers beschadigd raken en dat wil de consument niet. Zonder het hoesje zou de derving veel hoger zijn.

Samen met buurman Het Foodatelier, dat werkt aan new business vraagstukken voor bedrijven in de voedselindustrie, denkt DiDutch vanaf het kantoor in Roombeek mee over verduurzaming van verpakkingen. Ze gaan overbodige omhulsels te lijf. Bij de snacks en tussendoortjes constateren ze bijvoorbeeld dat 85 procent van de producten dubbel is verpakt. Supermarkten vragen daar steeds meer aandacht voor. Albert Heijn wil voor 2025 minstens 25 procent minder verpakkingen in de schappen hebben en vraagt de leveranciers van de eigen merkproducten dan om een volledig recyclebare verpakking.

Besparen
DiDutch en Het Foodatelier werken voor leveranciers uit verschillende sectoren. Op basis van eigen onderzoek denken ze op korte termijn al 20 procent verpakkingsmateriaal te kunnen besparen in de AGF-sector. Kijk eens hoeveel lucht er in de verpakking zit , zegt Oude Luttikhuis. Hij tovert op zijn beeldscherm een foto van de portobello van het AH-huismerk naar voren. De verpakking is exemplarisch voor heel veel producten in het versschap van elke willekeurige supermarkt. De champignon vult slechts de helft van de verpakking.

Het bakje kan met een druk op de knop de helft kleiner worden gemaakt, zou je zeggen. Maar zo gemakkelijk als het klinkt, is het in de praktijk helaas niet. Vaak zie je dat de leverancier dezelfde bakjes ook voor andere producten gebruikt, die groter zijn of als een portieverpakking wordt aangeboden , zegt Mariana Gelici, insights manager bij Het Foofdatelier. Oud Luttikhuis vult aan: Er wordt gebruikgemaakt van standaard maten en machines. Als je een andere vorm verpakking wil, moet je daarvoor een andere matrijs in de machine leggen. Een nieuwe matrijs maken kost veel geld en het is de vraag of je dat wel terugverdient met het besparen van verpakkingsmateriaal.

3D-printen In de toekomst zal het anders gaan. Dan zijn er machines die goedkoper zijn in de aanschaf en verpakkingen in elke gewenste vorm kunnen maken, zonder specifieke matrijzen. Tot die tijd biedt het gebruik van 3D-geprinte mallen een tussenoplossing. Dat scheelt al in de hoge kosten voor het maken van deze matrijzen, maar dat is alles. Een nieuwe verpakking moet vaak meerdere keren worden getest tot deze goed blijkt. Dat betekent dat de productielijn stil ligt en dat kost geld. En voor één pakje laat je de machine niet draaien.

In de zoektocht naar een manier om voedsel- en geldverspilling in de ontwikkelfase verder tegen te gaan heeft DiDutch een speciale werkwijze ontwikkeld die gebruik maakt van technieken uit verschillende branches, waaronder de auto-industrie. Er worden nog voor het printen van de mallen simulaties uitgevoerd met verschillende grammages van een bepaald product, om te laten zien hoeveel ruimte er nog over zal zijn in de verpakking.

Piepklein
Voor een klant zochten DiDutch en Foodatelier uit hoe er op verpakking bespaard kan worden. Omdat de totale verpakking ongeveer 10 gram weegt, telt elke tiende gram. Door een piepklein papieren informatieboekje weg te laten, wordt al 1 gram bespaard. Het is leuk, maar wordt het boekje gelezen? Kan je de informatie niet op de verpakking zelf kwijt? , legt Mariana Gelici van Het Foodatelier uit. Door de plastic velletjes tussen de producten smaller te maken, wordt het optimale resultaat tussen materiaalbesparing en functionaliteit (het mag niet aan elkaar plakken) bereikt. Zo helpen DiDutch en Het Foodatelier klanten naar het streven om minder verpakking te gebruiken.

Uitdaging
Een grotere uitdaging ligt in volledig recyclebaar maken van verpakkingen. Die moeten namelijk ook functioneel blijven , zegt Gelici. Vaak bestaan verpakkingsfoliën uit meerdere soorten plastic met elk een specifieke eigenschap, bijvoorbeeld om de houdbaarheid van het product te verlengen. Dat is per definitie een lastig verhaal bij het recyclen. Oude Luttikhuis: Maar gebruik je een soort plastic, dan kan het heel lastig zijn om dezelfde eigenschappen te krijgen zonder bijvoorbeeld de folie dikker te maken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.