Deze Enschedeërs vertegenwoordigen een stem van een (grote) groep mensen die zich ongehoord voelen. Zetten zich belangeloos in voor anderen. Of durven met hun visie ook over schaduwen heen te stappen. Met die gedachte selecteerden de Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede twaalf bijzondere stadgenoten en bracht ze naar de kerststal bij Kinderboerderij Noord. U mag uit deze groep de Enschedeër van het jaar kiezen. Stemmen kan tot en met woensdag 26 december helemaal onderaan deze pagina.
1. Gerrald Hekman
Ofwel: de grachtenman. Gerrald Hekman lanceerde afgelopen jaar het idee om de oude stadsgrachten weer bovengronds te brengen in Enschede. Loopt daarmee vooruit op de gedachte dat de waterhuishouding van gemeenten - mede door verandering van weersomstandigheden - in de toekomst een steeds belangrijkere rol krijgt. Hekman vormde daarmee ook een inspiratie voor Tubantia en de lokale omroep 1Twente Enschede bij de totstandkoming van de verhalenserie Enschede aan Zee, over hoe deze stad omgaat met water(overlast).
2. Peter Westerveld en Han Deuzeman
De toekomst van voetbalverenigingen en accommodaties is een heet hangijzer in Enschede. Met 25 clubs heeft de stad er misschien iets te veel, dus sturen de gemeente en Sportaal voorzichtig aan op samenwerking en fusies. Hoe gevoelig dat ligt, hoef je in de Enschedese voetbalwereld niet uit te leggen. Toch geven voorzitters van EMOS (Peter Westerveld) en Achilles Enschede (Han Deuzeman) het voorbeeld door het voortouw te nemen bij de totstandkoming van een gezamenlijke jeugdafdeling.
3. Dimitri Lasscher
Ging voorop in de discussie over windmolens en deed dat namens vele bewoners in het buitengebied. Samen met Laurens Kromhof en de Buurtkring Esmarke Zuid werden vorig jaar honderden handtekeningen verzameld tegen de mogelijke komst van windmolens in het buitengebied. Lasscher zette daarmee als aanjager de discussie voor de verkiezingen op de kaart en dwong daarmee af dat verkiezingswinnaar Burgerbelangen het niet toestaan van windmolens in het zuidelijke buitengebied liet opnemen in het coalitieakkoord dat afgelopen zomer werd getekend.
4. Bart Overbeek
Een drijvende kracht in de buurtschap Twekkelo en voorzitter van de Vereniging Behoud Twekkelo. Vertegenwoordigt daarmee de belangen van een soms vergeten stukje buitengebied. Pleitte dit jaar voor een hereniging van de buurtschap - die deels in Enschede en deels in Hengelo ligt - binnen één gemeente. Zet daarmee voor het komende jaar de druk op de politiek om daar iets van te vinden. Daarnaast is Overbeek als voorzitter van de VBT druk met de uitvoering van de visie van de buurtschap. Zo kwam dit jaar ook een een project van de grond waarbij Twekkeloërs zelf natuurgrond kopen, om deze in de huidige staat te behouden voor de toekomst.
5. Sahajo Rychtarski
Zet zich namens het Bewoners Team Boswinkel in voor de leefbaarheid in zijn wijk. Zo kwam dit jaar een door bewoners samengesteld wijkverkeersplan van de grond. Droeg vanuit zijn werkzaamheden bij Humanitas Onder Dak bij aan de organisatie van de Social Inclusion Games op Het Diekman. Een internationaal sportief evenement voor mensen die in een kwetsbare situatie zitten. Rychtarski draagt daarmee ten volle de boodschap uit dat iedereen een plekje in de maatschappij verdient.
6. Herman Hendriks
Zette eigenhandig met succes het gebrek aan woonwagens in Enschede op de kaart. Dat deed hij door samen met zijn gezin te kamperen op een stuk grond langs de Broekheurne-Ring, inclusief spandoek om zijn protest duidelijk te maken. Presteert daarmee het onmogelijke: gemeente gaat direct nieuw beleid maken voor woonwagenplaatsen. Herman Hendriks neemt het daarnaast op voor de waardigheid en de gelijke behandeling van woonwagenbewoners. Hij hoopt ooit zelf ook weer in een woonwagen te kunnen wonen, want dat heeft hij al 23 jaar niet meer kunnen doen.
7. Regina Moes
Klom op de barricaden bij de gemeente Enschede en woningcorporatie Domijn voor de gedupeerden van de rioolbreuk die in de nacht op maandag 3 september plaatshad in de wijk Transburg. Sprong, ondanks dat zij zelf niet in de wijk woont, op de bres toen de hulpverlening voor de elf gedupeerde huishoudens vlak het riooldrama leek te stagneren. Fungeerde belangeloos als tussenpersoon voor de drie huishoudens die niet verzekerd bleken te zijn en bleef dat onverminderd actief volhouden, totdat er oplossingen voor de bewoners in Transburg in zicht waren.
8. Diet Boes
Nam na jaren actief te zijn geweest op gebied van armoedebestrijding afscheid bij Stichting Present. Hielp als voorzitter van die stichting mee aan het opzetten van een poule met 750 vrijwilligers die in actie komen voor klussen bij mensen die door armoede, ziekte of eenzaamheid in een moeilijke situatie verkeren. Is bovendien voorzitter van het Fonds Bijzondere Noden dat mensen helpt die het krap hebben, maar vanwege hun situatie niet in aanmerking komen voor andere armoederegelingen.
9. Kees de Groot en Marcel Bierling
De eerste nachtburgemeesters van Eanske. Komen samen op voor behoud van de hoog opgeleide creatievelingen van de stad, om een creatieve brain drain te voorkomen. Samen pleiten ze voor een culturele hotspot voor creatieve ondernemers, kunstenaars, ambachtslieden, hackers, gamers en muzikanten. Een plek waar ateliers zijn, horeca, waar groente wordt verbouwd en waar jong publiek naar feesten, festivals, evenementen of exposities kan. Een broedplaats voor creatieve economie en waar de overheid een oogje dichtknijpt als het om regels gaat.
Meester Doedel
Een eervolle vermelding voor de schoolhond (en baasje Anita Booij) die vrolijkheid, steun en bewustzijn brengt op basisschool Ouverture in Glanerbrug. Doedel is een hulphond en is dit jaar geslaagd voor zijn examen. Op de basisschool is het de bedoeling dat hij leerlingen die het moeilijk hebben met leren of een lastige thuissituatie hebben een steuntje in de rug geeft.
Met speciale dank aan: Kinderboerderij Noord (kerststal), Ondernemers Denekamp (kleding) en Carlo ter Ellen (foto).
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen