Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Geld voor arme kinderen in Enschede gaat terug in de spaarpot van de gemeente

388999 euro 1557431 1920 3

Stichting Leergeld heeft in 2017 een subsidiebedrag van 230.000 euro niet kunnen besteden in de strijd tegen kinderarmoede in Enschede. Dat geld vloeit nu terug in de gemeentelijke spaarpot.

Er groeien in Enschede ongeveer 5.900 kinderen op in armoede. Dat wil zeggen: kinderen in huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum, ongeveer 1.900 euro per maand voor een gezin met twee ouders. Deze gezinnen kunnen een beroep doen op extra regelingen bij de Voedselbank en de Kledingbank, maar ook op Stichting Leergeld. Die zorgt ervoor dat het de kinderen aan niets hoeft te ontbreken om naar school te kunnen of een sport te beoefenen. Hierbij valt te denken aan een laptop, een fiets en een gevulde schooltas. Alle regelingen bij elkaar wordt het kindpakket genoemd. Naar schatting wordt iets meer dan de helft van de doelgroep bereikt.

Geschuif

In theorie had de gemeente 2,1 miljoen euro te besteden aan het kindpakket. Maar van dat bedrag kwam in 2017 een kleine 1,4 miljoen daadwerkelijk bij kinderen in armoede terecht. Dit is het gevolg van geschuif met armoedegelden. Tot 1 januari 2017 had de gemeente nog 935.000 euro per jaar te besteden voor het zelfde doel. Daar kwam door een verhoging van het rijksbudget na de jaarwisseling ruim 1,1 miljoen bij. In de zomer van 2017 stelde toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nog meer geld voor kinderarmoede beschikbaar aan gemeenten, bedoeld als aanvulling bovenop het bestaande beleid. Enschede kreeg daardoor jaarlijks nog eens een half miljoen extra op de rekening gestort.

Gaten dichten

Dat half miljoen verdween in de spaarpot. Het college trok 5 ton aan (nog) niet bestede middelen af van het bestaande kindpakket om gaten in de begroting te dichten. Daar houdt het niet op. Onlangs heeft de gemeente de subsidies uit 2017 tegen het licht gehouden. Stichting Leergeld blijkt zo n 230.000 euro nog niet te hebben uitgegeven. Dat was volgens het college ook heel moeilijk, omdat de extra subsidie pas halverwege het jaar beschikbaar kwam. Toch wordt het niet bestede bedrag bij Stichting Leergeld teruggevorderd. In goed overleg , staat in een brief aan de gemeenteraad. Het geld belandt in de gemeentelijke spaarpot.

Het college heeft recent voor de extra ontvangen gelden verantwoording moeten afleggen aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de verantwoording staat niets over het half miljoen dat aan het bestaande beleid voor kinderarmoede werd onttrokken. Ook niet over de terugvordering van 230.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.