Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Etnisch profileren, een probleem in Enschede? Fractie DENK wil antwoorden

389073 pol 10

Hoe vaak maken agenten in Enschede zich schuldig aan etnisch profileren? En waarom is de berisping tegen de Enschedese agent H. onrechtmatig ingetrokken? Dat vraagt raadslid Enes Sariakçe namens zijn partij DENK aan het Enschedese college.

De lokale DENK-politicus stelt zijn vragen naar aanleiding van de documentaire Verdacht die onlangs is vertoond op NPO2. In Verdacht vertellen mensen van uiteenlopende pluimage over momenten waarop zij in hun optiek door politie verkeerd behandeld zijn op grond van hun afkomst, iets dat etnisch profileren wordt genoemd. Een van de geïnterviewden is de Amsterdamse politieagent Anis Raiss, die in 2016 onterecht zou zijn aangehouden in het politiebureau in Enschede. De inspecteur die de aanhouding verrichtte kreeg in eerste instantie een berisping, maar die werd in mei dit jaar ingetrokken nadat een onafhankelijke bezwarencommissie oordeelde dat de straf te zwaar was.

DENK-raadslid Enes Sariakçe noemt het intrekken onrechtmatig . Weet het college hoe vaak het voorkomt, binnen de Enschedese politiekorps, dat berispingen onrechtmatig worden geschrapt? vraagt hij. Sariakçe informeert ook naar andere gevallen van etnisch profileren en wil graag cijfers, als die er zijn. Wordt er bijgehouden hoeveel meldingen van etnisch profileren er jaarlijks binnenkomen bij de politie?

Als het aan de DENK-fractie ligt, moet de stad zich actief inzetten voor een cultuuromslag bij de politie en bij buitengewoon opsporingsambtenaren. De documentaire Verdacht zou goed gebruikt kunnen worden als onderdeel van bewustwordingscampagnes of voorlichting , meent hij.

1Twente sprak met Enes Sariakçe. Beluister het interview hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.