Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Op scootmobiel injectienaalden opruimen in Glanerbrug

392837 893545
Beeld: Annina Romita

Theo Noordman maakt dagelijks met zijn scootmobiel een rondje door Glanerbrug om gebruikte injectienaalden op te ruimen. "Junks zijn hondsbrutaal. Zitten hier op het trottoir die troep in hun arm te spuiten."

Met zijn scootmobiel en cowboyhoed is Theo Noordman een bekende verschijning in Glanerbrug. Dagelijks maakt hij zijn ronde langs verzamelplekken van junks en dealers om injectienaalden op te ruimen.

Noordman (65) begon er enkele jaren geleden mee. De drugsoverlast in Glanerburg is nog altijd groot, maar destijds was het volgens hem gekkenwerk . Bij de dorpsraad, waarvan Noordman deel uitmaakte, regende het klachten. Ouders verklaarden parken en speeltuinen als verboden terrein voor hun kinderen omdat er regelmatig spuiten werden aangetroffen.

Noordman besloot er wat aan te doen. "Ik had er de tijd voor. Zat in de WAO." Zijn rug is kapot door het werk vanaf zijn veertiende in het slachthuis. "Soms lig ik 's nachts wakker van de pijn. Slapen gaat dan niet. Ik maakte toch al vaak vroeg in de morgen een rondje. Ik besloot te gaan zoeken naar spuiten en ze op te ruimen. Kinderen moeten hier veilig kunnen spelen."

Gemeente en politie zijn blij met het initiatief. Hij kreeg een afvalgrijper en een speciaal bakje om de naalden in te doen. "Als ik dat vol heb, haalt de gemeente het op of breng ik het zelf naar het afvalpunt. Daar wordt het vernietigd." Hij schrok zelf van wat hij in de beginperiode aantrof. "Overal zag je die verrekte spuiten liggen. De politie geloofde eerst niet dat het er zoveel waren. De wijkagent is toen eens een dagje met me mee gegaan. Vonden we 120 spuiten."

Noordman kent inmiddels alle gebruikersplekken in Glanerbrug. De meeste liggen in de directe omgeving van het stationnetje. Veel verslaafden komen uit Duitsland en treffen hier de dealers. Waar die handelaren vandaan komen? Ik zou het nu niet meer weten. Eerder had je een groep uit Rotterdam, die hier rondhing. Op een gegeven moment herken je ze wel. En ze herkennen mij ook. Als ze me aan zien komen, gaan ze er vandoor."

Op zijn ronde over Bultserve wijst hij op de ruimte tussen het gebouw van de duivenclub en het vroegere onderkomen van muziekvereniging Wilhelmina, op veertig meter van het perron. "Daar zitten ze vaak. Mooi beschut. We hebben er een schriklamp gemonteerd. Soms wacht ik hier op het hoekje. Als de lamp aangaat, kijk ik of er eentje zit. Die jaag ik weg."

Junks zijn hondsbrutaal, merkt hij op. "Stappen ze hier uit de trein, krijgen die troep en zetten op de trottoirband direct naast het station de spuit erin. Daarna pakken ze de trein terug naar Gronau."

Noordman loopt dan wel moeilijk en houdt zijn rug schuin om de pijn te verzachten, maar is nergens bang voor. Hij vertelt weleens een spuit uit de arm van een junk te hebben getrokken. "Zijn ze niet blij mee. Kost een paar knaken, hè" Meestal zijn ze toch al helemaal versuft. Sommigen worden agressief."

Daarbij zijn weleens klappen gevallen. "Niets noemenswaardig hoor. Ik schreeuw: 'Oprotten.' Dan gaan ze er wel vandoor. Ach, ik kan een boek schrijven over wat je allemaal ziet. Vorig jaar liepen hier twee knapen in hun onderbroek. Helemaal harrie in de warrie."

Bij een rododendronbosje langs de visvijver schuift hij met zijn afvalgrijper enkele takken opzij. "Een afwerkplek. Ik heb hier eens een meisje met twee kerels bezig gezien. Je snapt niet wat ze allemaal voor die troep willen doen. Verdrietig word ik ervan. Ik snap niet dat je die rotzooi in je aderen kunt spuiten." Bij het opruimen is voorzichtigheid geboden. Een groenmedewerker van Glanerbrug Werkt heeft zich eens geprikt bij het oprapen van een spuit, vertelt Noordman. "Hij moest naar het ziekenhuis en heeft nog maanden pillen moeten slikken. Gelukkig is het goed gegaan."

Sinds enige tijd krijgt Noordman hulp uit onverwachte hoek. Enkele medewerkers van Grasshopper aan de Gronausestraat houden de omgeving van de coffeeshop in de gaten. Softdrugs is zijn handel maar eigenaar Henk Middelhof benadrukt dat hij van harddrugs niets moet hebben. "Die junks zorgen alleen maar voor overlast." Hij wil ze niet in de buurt van zijn shop hebben. "Nee joh, als hier een grammetje harddrugs wordt aangetroffen gaat de deur op slot. We houden harddrugsverslaafden op afstand. Het liefst moeten ze helemaal weg uit Glanerbrug."

Door de hardere aanpak van gemeente en politie zijn op dat gebied stappen gezet. Onlangs hebben instanties aan weerszijden van de grens de handen ineen geslagen. Er zijn extra camera s geplaatst op de treinhaltes aan de Kerkstraat midden in het grensdorp en de Lenteweg in de wijk Eschmarke en er worden periodiek controles uitgevoerd onder treinreizigers. Door aanpassing van de apv kan ook het bezit en gebruik van drugs in delen van het dorp zwaarder worden bestraft.

Het effect is al zichtbaar. De laatste tijd haalt Noordman gemiddeld per week nog zeven gebruikte injectienaalden op. "Komt voor een deel door het weer. Ze zetten nu ergens binnen de spuit. Dat is elke winter zo. Als het straks warmer is, zie je weer meer spuiten liggen. Maar we zien dat het aantal gebruikers afneemt. Die harde aanpak schrikt af. Je loopt wel kans dat het probleem zich verplaatst. Ik hoor al verhalen uit Losser en Glane dat ze er meer last van hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.