Er lijkt in deze regio weinig animo onder scholieren voor de klimaatdemonstratie in Den Haag. Op social media is het angstvallig stil: wel geteld één Twentse reactie, onder een bericht van Youth for Climate Nederland. Bovendien blijkt uit een rondvraag bij Twentse middelbare scholen dat het onderwerp klimaatspijbelen niet echt leeft onder hun leerlingen. Mochten de jongeren er tóch voor kiezen om onder schooltijd naar de Hofstad af te reizen, dan volgen er passende consequenties .
Aan de vooravond van de eerste Nederlandse demonstratie is er wel discussie ontstaan: spijbelen om te demonstreren, mag dat zomaar? Of komen scholieren simpelweg voor hun standpunt op? Volgens Martin Jan de Jong, voorzitter van het College van Bestuur van het Greijdanus College met een vestiging in Enschede, is de term spijbelen helemaal fout. Dit frame geeft een verkeerd beeld af. Het is toch juist fantastisch dat jongeren voor hun rechten opkomen?
België
Belgische scholieren gingen al de straat op met spandoeken als Er is geen Planeet B , Coole kinderen redden hete planeet en Telt geld als de ijskap smelt? 35.000 scholieren besloten vorige week niet naar school te gaan, maar in plaats daarvan te staken. Ook deze week gingen zij weer de straat op.
Er zijn nog weinig signalen dat Twentse scholieren het Belgische voorbeeld volgen: veel middelbare scholen geven aan dat zij niet het idee hebben dat het klimaatonderwerp speelt onder hun leerlingen.
Karel van Grootheest, vestigingsdirecteur van CSG Het Noordik in Vriezenveen, hoopt leerlingen tijdens de lesuren bewust te maken van het klimaat. We hebben op school al eens een project over duurzaamheid gehad. Daar kwam de Universiteit Twente voorlichting over geven, om de leerlingen op die manier uit te dagen over deze onderwerpen na te denken.
Klimaat in de klasOver consequenties voor eventuele demonstrerende leerlingen is dan ook nog niet gesproken, vertelt Van Grootheest. Hoe de school zal reageren op spijbelaars kan ik nu nog niet zeggen. Dan zullen er eerst scholieren de straat op moeten.
Mochten leerlingen van het Greijdanus College de straat op willen, dan zou De Jong het mooi vinden als er een schoolopdracht aan de acties wordt gekoppeld. Onze leerlingen moeten in dat geval weten waarom ze de straat op gaan. Misschien dat ze voor zichzelf zelfs leerdoelen kunnen stellen. De consequentie van het spijbelen is dus eigenlijk het bespreekbaar maken van het onderwerp.
Leerlingen van het Bonhoeffer College worden niet met een fluwelen handschoen aangepakt, mochten ze besluiten naar Den Haag af te reizen. Marlene Varkevisser, managementassistent van de school: Uiteraard is het goed dat er actie wordt gevoerd. Maar waarom moet dit tijdens schooluren? Bovendien hebben scholieren geen stakingsrecht. Onze leerlingen zullen dus gewoon als absent worden genoteerd en daar horen passende consequenties bij.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay