Ze moest met haar dienstwagen langs een versperring, bemand door militairen met een Colt-C7, het standaardwapen van de krijgsmacht. Het Korps Nationale Reserve (Natres) maakte gistermiddag geen half werk van het bezoek van bewindsvrouw Ank Bijleveld aan de kazerne in Enschede.
Drie pelotons reservisten vormen de enige gevechtseenheid van Defensie die nog aanwezig is in Twente, sinds de sluiting van de militaire vliegbasis, in 2007. Met het in Eibergen gelegerde peloton reservisten samen vormen ze de Foxtrot Compagnie van het tiende Natresbataljon. Gistermiddag kwam minister van Defensie Ank Bijleveld uit Goor op bezoek om kennis te maken en te luisteren naar wat er zoal leeft bij de reservisten.
Directe aanleiding was een serie artikelen in deze krant over Natres in Twente, stelde Bijleveld. Reden voor die media-aandacht was het nieuws over een tekort aan reservisten. De bezetting was een jaar geleden 52 procent van wat wenselijk is en nu zitten we met 152 man op 83 procent , zegt compagniescommandant kapitein Ard Bregman.
32 nieuwe reservisten
Volgens de Rijssenaar zijn er het laatste jaar 32 nieuwe manschappen ingestroomd. De meeste nieuwe rekruten hebben een burgerbaan , zoals dat wordt genoemd, of studeren nog. Minstens twee avonden in de maand en een zaterdag oefenen de reservisten in militaire taken. Vandaar de bijnaam weekendsoldaat . Wat sterk is verbeterd, is de duur van de selectie. Die kon vroeger oplopen tot anderhalf jaar en duurt nu circa drie maanden. Is maar goed ook, want bij een lange selectieprocedure haakt het merendeel af. Ank Bijleveld beweegt zich lenig tussen de manschappen. De bewindsvrouw is oprecht geïnteresseerd, stelt vragen waaruit kennis van de materie blijkt en heeft zich in het ruime jaar dat ze nu de baas is van Defensie het militaire jargon, dat bol staat van de afkortingen, eigen gemaakt.
Kamperen
Slechts één keer fronsen de reservisten in de kazerne de wenkbrauwen. Dat is als Bijleveld op het aanbod om met de Natres op bivak te gaan luchtig antwoordt: Prima, ik houd wel van kamperen. Even misprijzend gemompel. Als de excellentie denkt dat een bivak gelijk staat aan kamperen ¦ Het is een slip of the tongue, want Bijleveld weet wel wat er speelt. Vooral als ter sprake komt dat sommige reservisten wel de overstap naar een vaste baan bij Defensie willen maken, vraagt ze door. Probleem daarbij is dat reservisten bij een switch niet hun huidige rang kunnen houden, maar onderaan in de pikorde moeten beginnen. Bovendien is Defensie zo georganiseerd dat elke stap moet worden gemaakt . Een korporaal kan niet worden gepromoveerd tot kapitein, want daar zitten nog een paar rangen tussen. Onze organisatie moet flexibeler , zegt Bijleveld. Dat staat ook in de Defensienota die we hebben gepresenteerd, maar dat regel je niet van vandaag op morgen. Maar het moet wel gebeuren om talent te kunnen behouden.
Libanon
In de kantine komt Herman Oorlog uit Enschede toepasselijker kan een Natres-groepscommandant nauwelijks heten de minister nog even bedanken. Bijleveld blijkt te hebben bemiddeld in een trip die Oorlog in november met dertien dienstmaten maakte naar Libanon. De Enschedeër was in 1980 in het kader de VN-missie als vredessoldaat gelegerd in het door een burgeroorlog verscheurd land. Het was fantastisch om daar terug te zijn , zegt Oorlog. Heel mooi dat dit mogelijk werd voor ons.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen