Peter Kroonenburg (76) uit Oldenzaal, Nolda Leurink (78) uit Hengelo, Sophie Veldhuis (18) uit Neede en Bert Boom (80) uit Enter; ze hebben een ding met elkaar gemeen. Alle vier zijn ze niet te spreken over het onbereikbare CBR. Ze meldden zich, net als tientallen anderen, met hun klachten over de rijbewijzeninstantie bij deze krant. Waar de eerste twee inmiddels geholpen zijn, wachten Veldhuis en Boom nog altijd op uitsluitsel van het CBR. De een voor het aanvragen, de ander voor het verlengen van het rijbewijs. Ik ben geen type dat gelijk loopt te klagen, maar dit loopt de spuigaten uit , zegt Boom, oud-wereldkampioen wielrennen bij de veteranen. Maar nu een wielerlegende met rijbewijs-ellende , voegt hij er lachend aan toe.
Het lachen om de CBR-problemen is Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) ondertussen wel vergaan. Hij noemt de manier waarop de instantie omgaat met klanten onacceptabel . De toon was dat het aan de overgang van papier naar digitaal lag, dat het allemaal wel goed kwam. Maar dat is niet geloofwaardig meer.
'Er moet wat gebeuren
Von Martels las de artikelen die deze krant schreef over het CBR, zag het zwartboek dat door Aafke Romeijn werd opgesteld en kreeg zelf ook vele e-mails en telefoontjes binnen over de instantie. De problemen worden breed gedeeld , zegt hij. Er is geen politieke partij die hier niet van op de hoogte is. We zijn er allemaal van overtuigd dat er wat moet gebeuren.
Dat de doorlooptijden wat lang zijn, dat kan ik nog wel begrijpen. Waar ik me het meest aan stoor is dat mensen naar het CBR bellen en er gewoon niet doorheen komen. Dat is zo frustrerend. Dat kan van vandaag op morgen gewoon geregeld worden. Neem gewoon wat meer mensen in dienst!
Op initiatief van hem, Laçin en Schonis horen volgende week donderdag Kamerleden verhalen van ervaringsdeskundigen (lees: gedupeerden), keuringsartsen en mensen van het CBR aan in een zogeheten rondetafelgesprek . Het moet ervoor zorgen dat er nu echt verbetering komt. Tot nu toe hebben we te gemakkelijk aangenomen dat het goed zou komen , zegt Von Martels. We geloofden dat de minister in staat zou zijn het CBR te bewegen tot verbeteringen, maar zijn inmiddels uitermate ongerust. De indruk dat het zomaar goed komt, hebben we niet meer.
Woordvoerder Nathalie Dingeldein van het CBR is blij met de mogelijkheid volgende week Tweede Kamerleden te informeren over de stand van zaken. Von Martels laat weten daarna snel met de minister in gesprek te willen. Dit moet niet nog maanden duren.
Meld niet wat je niet meer hebt
Het CBR krijgt veel klachten over de trage werkwijze. Vooral mensen met een aandoening moeten door een hele keuringsmolen voor er groen licht volgt. Is het niet handiger om te verzwijgen dat je iets hebt? Of hebt gehad? Je moet de gezondheidsverklaring naar waarheid invullen , zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein. Door dat niet te doen, kan je anderen moedwillig in gevaar brengen.
Het CBR heeft de gezondheidsvragen vorig jaar verbeterd. Het komt erop neer dat mensen duidelijker kunnen aangeven of ze vandaag de dag nog hinder ondervinden van de aandoening. Je hoeft niet te melden dat je ooit een keer bent flauwgevallen. Alleen als het nu voorkomt en het gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid. Dat geldt ook voor ADHD. Je kan daar als kind mee gediagnosticeerd zijn, maar er overheen groeien. Zorg dan voor een bevestiging van de huisarts, dat je van het stempel afkomt. Kortom: meld niet wat je niet meer hebt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita