Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Nachttrein door Twente geen optie: €˜De vraag is minimaal €™

398534 Schermafbeelding 2019 02 14 om 082313

De laatste trein uit Enschede vertrekt om 23.30 uur. Ook in het weekend. Er is in Twente geen behoefte aan nachttreinen, beweren vervoerders NS en Keolis. Geen behoefte? We worden niet serieus genomen.

Wie na een avondje theater, film of casino in Enschede met het openbaar vervoer naar huis wil, moet zich haasten naar het station. De laatste trein en bus naar andere plaatsen in deze regio vertrekken al om half twaalf. Doordeweeks én in het weekend. We vinden het onbestaanbaar dat er vanuit de op één na de grootste stad in Oost-Nederland geen nachttrein rijdt , zegt René Kreeft, fractievoorzitter van de VVD Enschede Te gek voor woorden.

Kan niet uit
Vergelijk het traject Enschede - Almelo maar met vergelijkbare verbindingen in Nederland. Wat blijkt? Vrijwel overal rijdt er tot ver na middernacht een trein naar omliggende steden, ook buiten de Randstad. Dat geldt bijvoorbeeld voor vertrek vanaf Eindhoven (laatste trein om 01.00 uur), Arnhem (02.00 uur) en Breda (01.30 uur). In Enschede verlaat de laatste intercity om 22.46 uur het perron, de Keolis-trein naar Zwolle volgt om stipt 23.35 uur. Daarna is het afgelopen. In de omgekeerde richting - vanuit Almelo richting Enschede - rijden nog wel treinen tot iets na enen.

Ook in de nieuwste plannen van de NS, vorige week gepresenteerd, wordt Twente stelselmatig genegeerd. Zo komen er op termijn treinen die elke tien minuten tussen negen grote steden gaan rijden en zet de NS extra spitstreinen in. Maar niet in Twente en de Achterhoek. Daarnaast wordt er gemorreld aan de Twentse stops op het traject Amsterdam - Berlijn. Tot ergernis van Kreeft. Goed openbaar vervoer is in het belang van alle Twentenaren. Maar die moeten dan wel de trein nemen, en dat is zeker later op de avond niet het geval, zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier. In de laatste intercity s vanuit Enschede zitten vaak maar enkele tientallen mensen. Dat kan al niet uit.

Minimale vraag
Tot eind 2017 reed er tot 0.34 uur een trein vanuit Enschede richting Hengelo. Met de komst van Keolis veranderde dat. De regionale vervoerder ontvangt jaarlijks 17,5 miljoen euro voor de exploitatie van de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen, plus inkomsten uit kaartverkoop. Die lijn loopt als een trein, coupés zijn vaak overvol. Toch overweegt Keolis niet de dienstregeling uit te breiden. De vraag is minimaal: s avonds loopt het aantal reizigers echt flink terug , zegt een woordvoerder. Maar, zo voegt Keolis eraan toe: Als het meer gaat leven, kan dat besluit worden heroverwogen.

De NS, de andere vervoerder die over het spoorboekje gaat, ontvangt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geld om treinen op de minder drukke trajecten in Nederland te laten rijden, maar zegt evenmin extra treinen in te willen zetten. Daarvoor zijn meer reizigers en- of externe financiering nodig , aldus de NS.

Nachttrein
NS-woordvoerder Corien Koetsier legt uit: In de laatste intercity s vanuit Enschede zitten vaak maar enkele tientallen mensen. Dat kan al niet uit. Die van 9.00 uur s ochtends zit wel vol, zo compenseren we dat. Maar we zien geen animo voor latere treinen vanuit Enschede. Een paar jaar geleden hebben we eens een proef gedaan met een nachttrein naar Schiphol. Daar zat geen kip in.

Reizigersorganisatie Rover neemt daar geen genoegen mee en gaat het probleem aan de kaak stellen. Zij vinden een laatste trein voor middernacht veel te vroeg voor het hoofdcentrum van Twente . Ook VVD Enschede wil in elk geval een nachttrein in het weekend. Ook als er geld op tafel moet komen. In steden als Nijmegen en Utrecht betalen provincie en gemeenten mee aan nachtelijke treinen in het weekend.

Groter denken
Kreeft: We moeten groter durven denken. Met voldoende aanbod spreidt ook de woningmarkt zich meer. In de stad zijn de woningprijzen hoger, met goede verbindingen trekken mensen makkelijker naar de westkant van Twente. Het is goed voor de hele streek. Als we niets doen, roepen we over onszelf af dat we als regio onvoldoende serieus worden genomen. Als we dit niet organiseren, roepen we over onszelf af dat de jeugd hier wegtrekt. Want die kan op zaterdagavond, na een feestje in Enschede, niet meer terug naar eigen dorp of stad.

De Regio Twente, het samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten, zegt niet blij te zijn met de huidige laatste trein vanuit Enschede. Verantwoordelijk bestuurder Gerard Gerrits: Maar we kunnen er ook niet veel aan doen, we hebben te maken met commerciële vervoerders. Onze invloed is beperkt.

Hand op de knip
Geld zal dan vooral van de Regio Twente en de provincie moeten komen, maar zij houden voorlopig de hand op de knip. We investeren graag in goed openbaar vervoer , stelt de woordvoerder van gedeputeerde Bert Boerman, die over mobiliteit gaat. Maar er moet wel gebruik van worden gemaakt, anders zetten we ons gemeenschapsgeld op een verkeerde manier in.

Daar sluit Regio Twente-bestuurder Gerards zich bij aan. Als we betalen voor een latere trein, gaat dat ten koste van andere uitgaven, terwijl de animo er volgens ons niet is. Natuurlijk willen we als regio op de kaart blijven staan, maar het blijft wel een kwestie van vraag en aanbod.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.