Sinds maandag 4 februari is het mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Voorheen kon dat niet, waardoor ze formeel niet bestonden, tot verdriet van vele ouders. Die deden daarover hun beklag, de politiek luisterde en wijzigde de wet.
In Twente resulteerde het direct al in 251 inschrijvingen of aanvragen daartoe. De meeste komen uit Enschede (76), de andere gemeenten hebben er minstens 6. Ik had niet verwacht dat het er meteen zoveel zouden zijn , zegt Jan Markerink (68). En de meeste mensen moeten het traject nog in, het gaan er nog veel meer worden.
'Veel reacties De Needenaar vertelde vorige week in Tubantia over Adrie, het na 28 weken doodgeboren dochtertje van hem en zijn in 2006 overleden vrouw Ada. Markerink gaf Adrie, na bijna 40 jaar, alsnog de erkenning die ze verdiende, door haar in te schrijven in de BRP. Of hij met dat verhaal anderen heeft aangespoord hetzelfde te doen? Hij denkt van wel. Het heeft er zeker bij geholpen. Ik heb heel veel reacties gekregen op het verhaal, en van mensen gehoord dat ze dit zelf ook hebben meegemaakt. Er komt heel veel los.
Markerink vindt dat de wetswijziging zijn vruchten afwerpt. En is de politiek dankbaar. Alle partijen hebben positief gereageerd. Niemand was negatief. Dat vind ik heel netjes van ze.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen