Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bouwconcern Strukton €˜verbaasd €™ over onderzoek naar corruptie

399046 image 88

,,Ik ben verbaasd en weet nergens van. Verder heb ik geen commentaar. De reactie van topondernemer Gerard Sanderink (70) uit Enschede op de inval van de FIOD vrijdagmorgen van het hoofdkantoor van bouwconcern Strukton is kort en bondig.

Het bouwconcern, dat in 2010 door Sanderink werd overgenomen, wordt verdacht van het betalen van steekpenningen. Het onderzoek richt zich volgens justitie op mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte rondom het verkrijgen van een opdracht voor de aanleg van een metrotraject in Riyad. Ambtelijke Corruptie tast de integriteit van overheden aan en leidt in het zakenleven tot valse concurrentie. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid ertegen op , aldus justitie.

MetronetwerkStrukton bouwt in de hoofdstad van Saoedi-Arabië mee aan een uitgebreid metronetwerk van bijna 200 kilometer, dat met onbemande treinstellen automatisch gaat rijden. Met het totale project, dat bijna is voltooid, is 6 miljard euro gemoeid. Het deel dat Strukton voor z n rekening neemt, kost circa één miljard euro.

Opmerkelijk is dat Strukton zelf ook al onderzoek deed naar betrokkenheid van het eigen bedrijf bij mogelijke corruptie in Saoedi-Arabië. Er wordt in het jaarverslag van 2017 gemeld, dat er met hulp van externe deskundigen onderzoek is gedaan naar de wijze waarop het metrocontract in 2013 tot stand is gekomen en naar de werking van interne procedures op het gebied van anti-corruptie en integriteit.

Er zijn geen aanwijzingen voor mogelijke onregelmatigheden aangetroffen , concludeerde de raad van commissarissen onder voorzitterschap van een andere Enschedeër, Herman Spenkelink (71).

TegenslagHet corruptieonderzoek bij Strukton (6.500 werknemers) is de zoveelste tegenslag voor Gerard Sanderink met het bouwconcern. Sinds Sanderink het in 2010 over nam en onderbracht in het beursgenoteerde bouw- en ingenieursbedrijf Oranjewoud, moet de Enschedeër knokken om Strukton beter te laten presteren

Eerst was er de crisis in de bouw, en daarna leed Strukton tientallen miljoenen verlies bij de verbreding van A15 en de bouw van een tunnel in de A2 bij Maastricht; twee projecten die in de uitvoering veel complexer bleken dan het zich liet aanzien toen Strukton er op inschreef.

Nieuwbouw RIVMEn dan was er ook nog de kwestie rond de nieuwbouw van het rijksinstituut RIVM. Strukton zou dit gebouw langs de A27 bij Bilthoven bouwen in samenwerking met Heijmans en BAM, maar de opdracht om een kantoor neer te zetten met laboratoria die absoluut trillingvrij waren, bleek dermate complex dat de aannemers er niet alleen onderling ruzie over kregen, maar ook miljoenen op toelegden. Strukton reserveerde 18 miljoen voor deze sof, maar Sanderink zette wel door en bouwt het RIVM-pand nu alleen.

Te grootSanderink was in het voorjaar van 2017 in de Tubantia openhartig over zijn besluit om Strukton te kopen. Toen Strukton te koop kwam, ben ik er met volle overtuiging ingestapt. En achteraf weet ik dat dat niet juist was. Het werd te groot, ik had niet die binding met de mensen in het bedrijf die ik zocht. Ik ben nu al vijf jaar bezig om dat onder controle te krijgen, om stabiliteit en betere samenwerking binnen dat bedrijf te krijgen. Dat is een lang en moeilijk proces en het kost enorm veel energie. Natuurlijk had ik eruit kunnen stappen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben aan mezelf en de mensen in het bedrijf verplicht om het goed te krijgen.

In Twente heeft Strukton dochterbedrijven in Oldenzaal (wegenbouwer Reef), Enschede (Strukton Rolling Stock) en Hengelo (Strukton Sytems).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Strukton
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.