Ja, het festival in het Balengebouw is ook voor mannen. Maar de rest van het jaar richt Sive - Stichting Interculturele Vrouwen Enschede zich speciaal op vrouwen. Sigrid Binksma is sinds bijna een jaar coördinator van Sive en ze hoort de vraag vaker: een stichting speciaal voor vrouwen; is dat in 2019 nou echt nog nodig?
Is nodig Daar blijven we scherp op, maar ja, het is nodig. Voor vrouwen is Sive meestal het voorportaal van de toekomst. Een eerste stapje naar de toekomst zetten is soms makkelijker in een omgeving waarin vrouwen alleen vrouwen treffen. Een plek tegen de eenzaamheid om elkaar te ontmoeten en een netwerk op te bouwen. Wij bieden veiligheid in een huiskamersetting. Een soort buurtfunctie, maar dan voor Enschede en de regio.
Toen Sigrid Binksma aantrad bij Sive was ze verbaasd wat er allemaal al gebeurt. Sive geeft taallessen aan vrouwen die in het land van herkomst op hoog niveau zijn opgeleid, er zijn praatgroepen om onderling de taal te oefenen, we coachen vrouwen in zelfredzaamheid, of om zichzelf opnieuw te ontdekken. Verder houden we voorlichtingsavonden over onderwerpen die vrouwen aangaan, yoga, en we nodigen vrouwen uit hun verhaal te vertellen in een serie inspirerende ontmoetingen.
HandvaardigheidsgroepZe lacht. Er is een handvaardigheidsgroep met veertig vrouwen die de prachtigste kleding maken. Allerlei culturen komen daar samen: van Japan, Korea tot Canada. 2800 vrouwen bereikt Sive daarmee per jaar, een combinatie van vaste bezoekers tot vrouwen die op een specifieke activiteit afkomen.
De Internationale Vrouwendag viert Sive doorgaans kleinschalig op de thuisbasis, de bibliotheek. Omdat het vrouwenkiesrecht honderd jaar bestaat, pakt Sive dit jaar flink uit. ,,We hebben ook naar een andere locatie gezocht en kwamen uit bij Pakhuis Oost in het Balengebouw. We hopen dat daar ook andere vrouwen en mannen op af komen, buiten de vaste groep.
Programma
Het festival begint donderdag 7 maart (19.00 uur) met de film Suffregette in Concordia. Vooraf vertelt Marianne Witvoet waarom Internationale Vrouwendag wordt gevierd. Het programma in het Balengebouw begint een dag later om 17.00 uur.
Sigrid Binksma is trots op de spreeksters die Sive heeft gevonden. Rocky Hehakaija bijvoorbeeld, heeft een heel aansprekend verhaal. In de internationale straatvoetbalwereld is zij een bekend gezicht. Met haar team heeft ze op topniveau demonstraties en clinics gegeven: in de sloppenwijken van Zuid-Afrika maar ook in Kenia en Brazilië. Zij zet haar talent in om jongeren te helpen.
Ook Chantal Heutink is er, schrijver van het boek Op hoge hakken , over hoe zij haar bedrijf I-Care oprichtte nadat ze er in Kenia achterkwam dat meisjes een week lang niet naar school gingen als ze menstrueerden. ,,Ze ontwikkelde uitwasbaar maandverband, dat ze nu produceert en distribueert.
Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten is ook de uitreiking van de eerste Brigit Sijmons Award voor de meest inspirerende vrouw van Twente. Elf vrouwen zijn genomineerd en het Sive-bestuur kiest de winnaar op basis van de eigen criteria die staan voor gelijkheid, op eigen benen staan en andere vrouwen inspireren. Ook zijn er in het Balengebouw workshops, is er een presentatiemarkt en een Foodstreet, bestaande uit allerlei culturele gerechten die zijn gemaakt door vrijwilligers van Sive.
Voor kaarten van zowel de film op 7 maart als het festival op 8 maart in het Balengebouw: www.concordia.nl
Twentse heldinnen in beeld
Dertien Twentse heldinnen zijn in woord en beeld geportretteerd door popfotografe Tessa Wiegerink en Sive-medewerker Daisy Oosterbaan. Het zijn vrouwen zoals je op straat tegenkomt, maar allemaal met hun eigen verhaal en hun talent om anderen te kunnen motiveren en te stimuleren.
Oumnia Guigui is één van de geportretteerden. Tijdens de fotoshoot had de zangeres net een intensieve tijd van touren achter de rug met de band A Mili . Deze zangeres is via een bijzondere route naar Enschede gekomen en jaagt haar droom achterna om bekend zangeres te worden.
Zo deed ze drie jaar geleden mee aan The Voice of Holland. Zelf zegt ze: ,,Ik doe wat ik moet doen. Ik ben mezelf en ik weet waar ik goed in ben. Waar ik minder goed in ben, dat wil ik ontwikkelen. Door muziek te maken wil ik iedereen hiervan laten meegenieten. What you see is what you get.
Tessa Wiegerink en Daicy Oosterbaan vinden hun heldinnen te bijzonder voor een expositie van één dag. Daarom organiseert Sive in samenwerking met de Bibliotheek een tweede expositie. Tot en met 29 maart zijn daar de foto s te zien. De expositie opent 15 maart om 17.00 uur. Stadsdichter Jos Eertink draagt dan een gedicht voor, speciaal geschreven voor en over deze expositie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay