Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Alleenstaande moeders in roze hesjes op de barricade: €˜Alleen aan woorden hebben we niks €™

402561 901213

Er moet structureel meer aandacht komen voor de groeiende groep alleenstaande moeders. Dat staat in de petitie die stichting Single SuperMom vandaag aanbiedt in Den Haag. Alleenstaande moeder Natalie Albers uit Enschede is er blij mee. Ook in Twente staan veel moeders er alleen voor.

In 2015 besluiten Natalie Albers en haar toenmalige partner een punt achter hun huwelijk te zetten. Plotseling staat ze er alleen voor. Met haar zoon. Na de scheiding heb ik heel even bij mijn moeder gewoond, maar gelukkig kon ik al vrij snel een nieuwe woning betrekken. Een meevaller, maar al snel komt het eerste obstakel op de weg in zicht: hoe richt je een woning in zonder spaarpot? De gemeente wees tot mijn verbazing mijn aanvraag voor bijzondere bijstand af, dus ik was volledig afhankelijk van vrienden en familie.

Eenoudergezinnen kunnen op drie manieren ontstaan: als gevolg van een scheiding, vanwege het overlijden van de partner, of wegens een bewuste keuze. Wat de oorzaak voor het ontstaan van een eenoudergezin ook is, in 87 procent van de gevallen is een moeder het hoofd van het gezin. Het aantal eenoudergezinnen neemt al jaren toe. Het risico op armoede is bij dit type huishoudens groot. Vooral ouders met een migratieachtergrond hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Het wordt nu echt tijd dat er iets gaat veranderen, aan alleen woorden hebben we natuurlijk niks , zegt een strijdbare Eva Brussaard, oprichtster van Single SuperMom. De minister heeft gewoon letterlijk gezegd dat het op deze manier niet goed gaat met eenoudergezinnen. Dat een bijstandsuitkering niet toereikend is. Ik bedoel, hoe kun je van vijftig euro in de week rondkomen als je kinderen moet verzorgen? Tijd voor actie dus. We gaan met honderden moeders naar Den Haag vandaag, niet in gele, maar in roze hesjes.

Niet bij de pakken neerzitten
Na haar scheiding kwam Albers in een nieuwe, maar moeizame relatie terecht. Hieruit werd haar tweede kind geboren. Ook deze relatie hield geen stand. Ondanks de moeilijke situatie, heeft Albers altijd geprobeerd een goed voorbeeld voor haar kinderen te zijn. Werken is daarbij heel belangrijk, zegt ze zelf. Ik wil niet met een uitkering thuiszitten, maar werken voor mijn geld. Begrijp me niet verkeerd, sommige mensen kunnen niet anders. Maar mijn kinderen moeten begrijpen dat mama s ook gewoon moeten werken. Ik hoop mijn kinderen daardoor ook mee te geven dat ze niet thuis moeten gaan zitten, als ze prima aan het werk kunnen.

Toch is werken niet zo vanzelfsprekend voor de alleenstaande moeder. Tijdens haar tweede zwangerschap liep ze een chronische slijmbeursontsteking op. Het werk leidt tot continue pijn in haar heup. Budget voor omscholing is er echter niet. Het UWV adviseerde me om ander werk te gaan doen in verband met mijn situatie, maar toen ik vroeg of ik me kon laten omscholen, hoorde ik dat er geen budget was. Daardoor was ze genoodzaakt om haar oude werk te blijven doen.

Brussaard vindt dat het moeders moeilijk wordt gemaakt zelfstandig te worden. We moeten als moeders een rolmodel zijn voor onze kinderen. Zelfstandigheid onder alleenstaande moeders zou daarom juist benadrukt moeten worden. Op dit moment wordt volgens haar voornamelijk de nadruk gelegd op het welzijn van de kinderen. Symptoombestrijding, vindt Brussaard. Juist door een moeder aan het werk te helpen, creëer je stabiliteit voor de kinderen.

Alimentatie
Maar waar is de vaderlijke bijdrage in dit verhaal? De vader van Albers oudste betaalt maandelijks de overeengekomen alimentatie. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend voor veel andere alleenstaande moeders, geeft ze aan. Heel veel moeders voeren daar een juridische strijd met de vader van hun kind. Waar is dat voor nodig? Albers begrijpt het gewoon niet. Een vader heeft natuurlijk het recht om zijn kind te zien. Maar waar rechten zijn, zijn ook plichten. Ik kan niet in mijn eentje de opvoeding van mijn kinderen financieren, dat kan geen enkele alleenstaande moeder. Waarom is het bij wet dan niet geregeld dat een vader automatisch wordt verplicht om alimentatie te betalen? Als de moeder het grootste deel van de opvoeding op zich neemt?

Brussaard heeft geen goed woord over voor de mannen die zich er gemakkelijk van af willen maken. Je zet samen een kind op de wereld, toch? Dan zal je er ook samen voor moeten zorgen. Speerpunt 5 uit de petitie doet daarom een voorstel: zorg ervoor dat alleenstaande ouders en kinderen voorrang krijgen boven bijvoorbeeld de Belastingdienst. De reden is simpel. Kinderen kunnen toch niet leven van lucht? Die moeten verzorgd worden en zijn zéker belangrijker dan de Belastingdienst of een factuur die nog moet worden betaald.

Praten met lotgenoten
In 2016 hoorde Albers voor het eerst van Single SuperMom. Ze werd lid van de gelijknamige Facebookgroep en al snel volgde een gesprek met de beheerder. Het is een besloten Facebookgroep, en dat moet vooral zo blijven , zegt ze. Een kennismakingsgesprek helpt daar goed bij. Stel voor dat een opdringerige vader via deze groep zijn ex in de gaten wil houden? De rotte appels moeten eruit blijven. Juist omdat de groep besloten is, kunnen moeders alles met elkaar delen. Tips bijvoorbeeld, over hoe een eenoudergezin met een minimaal inkomen toch op vakantie kan.

Sinds haar aanmelding heeft de Enschedese single mom ontzettend veel gehad aan de groep. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik fijne vrienden en familie heb. Maar veel moeders hebben dat nou eenmaal niet. Toch is het ook voor haar fijn om zo nu en dan met lotgenoten te praten. Als ik na een lange dag werk thuis kom, en ik wil mijn verhaal kwijt, dan kan ik dat bij de moeders uit die groep. Eigenlijk is een netwerk het allerbelangrijkste wat je als alleenstaande moeder kunt hebben.

Speeldatum
Ondanks de moeilijke omstandigheden is Albers gelukkig. Ze onderzoekt de mogelijkheid hoe ze in Enschede meer aandacht kan krijgen voor alleenstaande moeders. Haar persoonlijke ervaringen met Single SuperMom neemt ze daarin mee. Ik zit te denken aan het plannen van een speeldatum: een dag waarop alleenstaande ouders naar een speeltuin kunnen. De kinderen kunnen dan lekker spelen, terwijl de ouders met elkaar kunnen praten. Je moet elkaar toch een beetje helpen.

Hulp politiek nodig
Single SuperMom werd in 2008 opgericht en draait grotendeels op honderden vrijwilligers. De stichting wil dat er structureel meer aandacht komt voor de positie en het welzijn van alleenstaande moeders. Middels een website, maar ook door het organiseren van netwerkevents en het geven van trainingen, probeert zij dit doel te bereiken. Om een aantal terugkerende obstakels voor groep alleenstaande moeders de wereld uit te helpen, is nu de hulp van de lokale, maar ook landelijke politiek nodig. Dat is dan ook de reden dat vandaag in Den Haag een petitie wordt aangeboden. Aan de hand van acht voorstellen hopen de single moms een voorzet voor verandering te geven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.