Het botert al lang niet meer tussen Keolis en een buschauffeur, maar volgens kantonrechter A. Kuipers is de arbeidsverhouding niet zodanig verstoord dat ontslag de enige uitweg is. Als de chauffeur niet langer met de teammanager door een deur kan, is een andere werkplek in Twente een mogelijkheid. Keolis is een grote werkgever met 359 werknemers in Twente, waarvan 329 chauffeur, aangestuurd door vier teammanagers.
In OldenzaalDe chauffeur gaf enkele weken geleden tijdens de rechtszitting al aan ook wel in Oldenzaal aan de slag te willen gaan. Bij die inhoudelijke behandeling werd duidelijk dat de kiem voor het conflict is gelegd in september 2017. De chauffeur zag op die dag een extra pakje buskaartjes uit de automaat rollen, ter waarde van 100 euro. De regel is dat daar direct melding van moet worden gemaakt maar volgens Keolis gebeurde dat pas toen ernaar werd gevraagd.
Onherstelbare vertrouwensbreuk Ook na diverse (mediation)gesprekken was er volgens de werkgever sprake van een onherstelbare vertrouwensbreuk. Waarbij de chauffeur werd kwalijk genomen dat hij geen plan van aanpak wenste te ondertekenen.
Kantonrechter Kuipers toont daarvoor in haar beschikking begrip. Omdat het meer lijkt op een verbetertraject waarbij een evaluatie plaatsvindt na zes maanden met de mogelijkheid van ontslag. Herstel van vertrouwen valt niet te vatten in een plan van aanpak maar zal in de loop van de tijd door het voeren van open gesprekken dienen te gebeuren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman