Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Lopen door darm bij MST: €˜Ellende voorkomen met vroege diagnose €™

403184 darmfoto

Lopen door een darm? Het kan bij MST in Enschede. In een opblaasbare dikke darm van formaat toont het ziekenhuis de diverse stadia van darmkanker.

De opblaasbare darm trekt behoorlijk wat bekijks van patiënten, bezoekers en medewerkers. En dat is precies de bedoeling, zegt internist-oncoloog Leonie Mekenkamp van het ziekenhuis in Enschede. We willen mensen er bewust van maken dat darmkanker een langdurig voorstadium heeft. Bij een vroege diagnose van poliepen kunnen we ellendige situaties voorkomen.

Gevaarte
Mekenkamp behandelt veel patiënten met darmkanker. Ze denkt dat het opblaasbare, roze gevaarte een belangrijk beeld geeft van wat er zich in het menselijk lichaam kan afspelen. Mekenkamp wil mensen alert maken op het feit dat darmkanker diverse stadia heeft.

Het ziekenhuis vraagt juist nu aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker, omdat maart de internationale darmkankermaand is. De opblaasbare darm vlakbij de centrale hal ligt er nog tot en met donderdag.

Poliepen
Darmtumoren ontstaan uit poliepen, die in het showmodel in verschillende stadia te bekijken zijn. De goedaardige gezwellen in de darm kunnen na een tijd kwaadaardig worden. In de opblaasbare dikke darm is te zien dat poliepen in de dikke darm zeer 'rond en gesteeld' beginnen. Vergevorderde poliepen trekken zich terug in de darm en als poliepen ingroeien in de darmwand spreekt men van darmkanker.

Of je darmkanker overleeft is sterk afhankelijk van het stadium bij de diagnose. Mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld is het een goed behandelbare vorm van kanker. Mensen moeten bij klachten dus op tijd aan de bel trekken.

Bevolkingsonderzoek
Een deel van de mensen merkt een afwijking in de darm door een veranderend ontlastingspatroon of door bloedverlies. Maar de grote meerderheid heeft geen klachten. Daarom is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker essentieel.

In januari 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker begonnen. Elk jaar ontvangen vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan dat onderzoek. Darmkanker treft voornamelijk ouderen, vertelt Mekenkamp. Volgens de cijfers van het MST is negen op de tien patiënten bij de diagnose 60 jaar of ouder.

De internist-oncoloog behandelt niet alleen patiënten met darmkanker, ze doet ook onderzoek naar de ziekte met als doel optimalisering van de zorg. Gelukkig kunnen we steeds meer voor de patiënt betekenen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.