Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel Andries Heidema opende het eerste DemoCrazy-feest: "Weet iemand eigenlijk wat voor functie ik heb?" Een korte stilte volgde. Alle luisteraars zaten verdeeld aan zes ronde tafels. Er zaten studenten, lijsttrekkers en raadsleden. Uiteindelijk stak iemand zijn hand op: "Burgemeester van de provincie?" Het antwoord deed Heidema goed. Daarna: "Weet iemand welk takenpakket de provincie heeft?" Langzaam wist de zaal een voorzichtige functieomschrijving te geven.
Eten en discussiërenNa de uitleg van de commissaris volgden discussies. Terwijl de gasten van gedachtes wisselden, serveerde de catering hapjes. Het eerste onderwerp was vergrijzing en ontgroening. Onmiddellijk opende rechtenstudent Ruben Kamphuis aan zijn tafel de discussie. "Waar ik mij zorgen om maak is, dat dorpen leeglopen en er slechts nog bejaardentehuizen achterblijven. Mijn oma woont in Tubbergen. Haar bereiken is moeilijk. Het openbaar vervoer is slecht." Eerder gaf een andere student aan een andere tafel al aan dat er naar zijn dorp na 09.00 uur nog maar drie bussen rijden.
Het VVD-Statenlid Jeannette Rikkink zag het anders: "Jonge gezinnen werken in grote steden, maar wonen in dorpen. Met de auto is het probleem van mobiliteit snel voorbij." Daar was de pas afgestudeerde Annemie Kooistra niet zo zeker van. "Ik wil Enschede niet achterlaten, maar de interessante banen zitten in het westen. Pas dan kan ik een auto aanschaffen." Steeds keerden de tafelgasten in de discussies terug naar de onderliggende vraag: wat doet de provincie? Zo wisselden in de gesprekken informeren en debatteren elkaar af, maar was het voornamelijk informeren. Griffier en gespreksleider Rolf Jongedijk: "En mochten de discussies niets hebben opgeleverd, dan hebben we in elk geval lekker gegeten."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook