Provincie Overijssel, Techniek Nederland en Saxion spreken van een enorme opgave om de verouderde bedrijfshallen voor 2050 energieneutraal te maken. Samenwerking is daarvoor cruciaal.
Oude, slecht geïsoleerde bedrijfshallen, die lek zijn en waarin energieverslindende heaters hangen. Rijd in Overijssel een willekeurig bedrijfsterrein op en je treft dit soort gebouwen aan. Naar schatting staan er zo n 15.000 van in deze provincie. De panden bieden een schril contrast met nieuwe duurzame, industriepanden; vol met zonnepanelen en voorzien van warmtepompen.
Jaar onderzoek naar tientallen bedrijven
Hoewel het op voorhand wellicht onmogelijk lijkt, toont een studie van Saxion aan dat het energieneutraal maken van oudere bedrijfshallen goed mogelijk is. De hogeschool deed in opdracht van de provincie Overijssel en met steun van tientallen bedrijven een jaar lang onderzoek naar het verduurzamen van dit soort gebouwen, die hier zo n 40 procent van het totale energiegebruik voor hun rekening nemen.
Donderdag werden de uitkomsten in het Stadslab in Almelo - zelf een oude hal - gepresenteerd, ten overstaan van mensen uit de branche. Belangrijkste conclusie; nul op de meter kan, maar de betaalbaarheid is vaak het probleem. Of, zoals doctor ingenieur Christian Struck van Saxion het zegt: Energiebesparing is voor bedrijven geen core-business.
Advies
Vanwege de kosten enerzijds. Anderzijds ook omdat bedrijven graag één, compleet plan willen om zo hun hal aan te pakken. In een keer, of gefaseerd. Maar aanbieders van zo n compleet plan zijn er tot nu toe nauwelijks, geeft Berthold van Benthem van Techniek Nederland aan. Wanneer een installateur komt kijken wat er aan een pand kan worden verbeterd, kan hij alleen advies geven over de installatietechniek. Een nieuwe ontwikkeling daarin, die Van Benthem toejuicht, is de oprichting van zeven consortia, waarin bouwers, installateurs, isolatiebedrijven en anderen verenigd zijn.
Het zijn grote renovaties, waarbij het gaat om tonnen per bedrijf. Vanuit de provincie Overijssel zijn daarvoor subsidies beschikbaar. We proberen bedrijven op alle fronten te helpen , zegt Renate van Drimmelen. Met subsidies, maar ook zoeken we naar manieren voor bedrijven om makkelijk geld te lenen. Als je het geld slim zoekt, zijn er mogelijkheden.
Investering die loont
Dat geeft ook Lars Bekhuis aan. Hij is sales-manager van Voortman Steel Construction uit Rijssen, een bedrijf dat de voorbije jaren ruim twintig panden verduurzaamde. De gedachte is vaak dat het duurder is dan uiteindelijk blijkt , zegt hij. Natuurlijk, het is een investering. Maar je reduceert kosten, kunt gebruik maken van subsidies en het maakt je pand meer waard. Of, zoals projectontwikkelaar Daniel Spikker het zegt: Duurzaamheid loont altijd. Voor de wereld, maar ook voor de exploitatie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman