De Landelijke Studenten Vakbond onderzocht dertien studentensteden. Kunnen studenten een kamer vinden en vooral: maakt de gemeente het ze daarbij een beetje makkelijk? Na het optellen van punten over zaken als informatievoorziening en particuliere verhuur, bleek dat Enschede alle overige twaalf studentensteden achter zich had gelaten.
De jury was onder meer opgetogen over de samenwerking met woningcorporaties en het opzetten van een kamerplatform, dat helpt bij het vinden van een kamer. Enschede is een voorbeeld voor andere steden, vindt de LSVb.
Het rapport werd gisteren overhandigd aan wethouder Jeroen Diepemaat. Dat gebeurde heel toepasselijk niet in het gemeentehuis maar tussen de bierkratten in studentenhuis Hobbledehoy, aan de Lasonderstraat. Enschede is een stad die het goed voor heeft met studenten, en het is ook een heel warme stad , vindt Carline van Breugel, voorzitter van de LSVb. Enschede staat er heel goed voor. Er zijn geen kamertekorten en kamers zijn gemiddeld ook groter dan 8 vierkante meter. Dat is een luxe , aldus Van Breugel.
Wethouder Diepemaat vond het gaaf dat Enschede zo goed presteert. Supergoed nieuws. Ik weet zelf als oud-student dat het in Enschede niet heel moeilijk is om aan een kamer te komen, maar je moet er wel een beetje moeite voor doen. Dat studenten nu in Enschede relatief riant kunnen wonen, wil niet zeggen dat de stad achterover kan leunen, weet de wethouder. Er komen in de toekomst nog meer buitenlandse studenten hier naartoe en ook die moeten ergens wonen. En de wensen veranderen. Daar moeten wij op blijven letten.
Veel te bieden
De prijs is ook een opsteker omdat Enschede nog altijd niet hoog scoort als gewilde studiestad. Terwijl de stad juist zoveel te bieden heeft, zegt Rixt van der Leij (20), student Industrieel design en bewoner van Hobbledehoy. Zelf kwam ze een paar jaar geleden vanuit een dorpje onder Leeuwarden naar Twente. Ik heb een tijdje op de campus gewoond. Daar kon ik vrij makkelijk een kamer vinden. Na een tijdje wilde ik toch liever naar de stad en dat kan ook.
In Enschede ben je dan niet veroordeeld tot de bezemkast van een huisjesmelker voor 500 euro per maand - als je die al kunt vinden. Hier kun je echt kiezen waar je wilt wonen, een plek zoeken waar je je thuis voelt. Een andere studiestad heeft ze niet overwogen. Ik heb alleen hier gezocht, want deze stad vind ik fijn. Niet te groot, een beetje ons kent ons. Maar toch is het aanbod ook breed, er is genoeg te doen, veel actieve studenten. En als ik de stad in ga, ken ik iedereen. Het is hier gewoon echt heel leuk.
Opvallend is dat Enschede in 2017 nog onderaan dezelfde lijst bungelde. Er zou een kamertekort zijn en de gemeente voerde actief beleid tegen kamerverhuur . Het beleid rond kamerverhuur is intussen niet veranderd. De score is dan ook mede afhankelijk van het beleid in andere steden.
Enschede neemt het vaandel over van Delft, dat vorig jaar als beste uit de bus kwam. Maar Delft zakte ver weg op de ranglijst door plots een vergunning in het leven te roepen voor het omzetten van woningen naar kamerverhuur. Voor die vergunning moet 1450 euro betaald worden. Dat keurt de LSVb af, omdat het aantal beschikbare kamers daardoor afneemt. Delft zakte direct naar de onderste regionen in de ranglijst.
Kamernood
De LSVb wil met het onderzoek, dat voor de tweede keer is gehouden, dan ook de grote kamernood onder de aandacht brengen. Duizenden studenten reizen dagelijks heen en weer tussen hun studiestad en het ouderlijk huis, aldus de LSVb, omdat ze geen woonruimte kunnen vinden. Huisjesmelkers spinnen daar garen bij en wringen studenten tot de laatste cent uit. Volgens de LSVb betalen veel studenten daardoor gemiddeld tot wel 100 euro meer voor hun kamer dan wettelijk is toegestaan.
Deze problemen doen zich in Enschede veel minder voor doordat hier geen kamernood is. Vraag en aanbod zijn redelijk op elkaar afgestemd, constateert de LSVb. En hoewel Enschede dus veel minder reden heeft om actief bezig te zijn met kamerverhuur, doet de stad dat toch. Een voorbeeld voor andere steden, aldus de LSVb.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook