Gehuld in schort en getooid met een haarnetje, staat een groepje van zestien tieners in een emmer melk te roeren. De jongeren zijn bij Kaamps in Deurningen, op de bovenverdieping van de de landgoedwinkel, bezig met een workshop kaasmaken. Straks, na een paar uurtjes, kunnen jullie de kaas meenemen, daarna moet-ie nog een week of drie rijpen.
Nederlands en Duits
Aldus Nathalie Hoekstra van Kaamps, die de uitleg afwisselend geeft in het Nederlands en het Duits. De cursisten zijn 16-en 17-jarige leerlingen van het Zone College in Enschede, vmbo- en mbo-school voor groen onderwijs, en leeftijdgenoten van het Oostenrijkse Bauerliches Schul- und Bildungszentrum (BSBZ).
De twee onderwijsinstellingen hebben een samenwerkingsverband opgezet, en zijn van plan twee keer per jaar bij elkaar letterlijk in de keuken te kijken. Acht Oostenrijkse scholieren verblijven sinds afgelopen zondag tot en met zaterdag bij leerlingen van het Zone College in huis, in oktober reizen de Enschedese leerlingen voor een meerdaagse excursie naar de regio Vorarlberg.
Ervaring
Onze directeur is de initiator achter deze uitwisseling, die een terugkerend karakter moet krijgen , zegt René Vredeveld, docent Duits aan het Zone College, het voormalige AOC. We vinden het van belang dat onze leerlingen niet alleen gewoon week-in, week-uit hun lessen volgen, maar ook eens een keer kunnen ervaren hoe het onderwijs in het buitenland in elkaar steekt.
De keuze viel op het BSBZ, in het 16.000 inwoners tellende stadje Hohenems, een school voor agrarisch en landschapsonderwijs in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het is deze school geworden omdat het onderwijssysteem in Oostenrijk min of meer vergelijkbaar is met dat van ons in Nederland , zegt Nicole Koenderink, docente creatieve wereld ( zeg maar bloemsierkunst ) aan het Zone College.
Specialisatie
Net als hier in Nederland kiezen de leerlingen in Oostenrijk al vrij vroeg een richting en specialisatie. Dat kan op het terrein van voeding en voedseltechnologie, maar ook het groen en het hoveniersbedrijf zijn. Daarin verschillen beide landen van Duitsland, waar het onderwijs in dit stadium en voor deze leeftijd veel algemener is. Daar specialiseren leerlingen zich veel later.
Naast het volgen van gewone lessen, bezoeken aan stagebedrijven en een avond lasergamen, is de cursus kaasmaken bij Kaamps een van de meer praktische onderdelen van het meerdaagse programma. Het is leuk hier , zegt Simon Nessler (17). Het grote verschil is dat de leerlingen hier bij jullie aan het einde van elke dag gewoon weer naar huis gaan. Wij zitten door de week in een internaat, en komen alleen in het weekend thuis.
Brede opleiding
Nessler en zijn even oude medescholier Roman Konzet zeggen nog niet te weten wat de toekomst brengt. Onze opleiding is nu nog vrij breed van opzet , zegt de laatste. Het kan gaan over de productie van groente en fruit, maar ook over de winning van hernieuwbare energie. Ik heb nog een jaar of twee voor ik echt een bepaalde richting in moet slaan. Ik ben er nog niet uit.
Dat geldt ook voor Romy Leeuwinga uit Glanerbrug, die op het Zone College de richting dier volgt. Maar of ik later ook werk ga zoeken in die hoek, dat weet ik nog niet. Dierenartsassistente of het werken op een zorgboerderij: allebei is mogelijk. Maar het kan net zo goed iets worden in de verpleging. Ik heb nog alle tijd.
Romy Leeuwinga is een van de Zone College-leerlingen die dezer dagen een Oostenrijkse scholiere in huis heeft. Het is gezellig, ja. Over ruim een half jaar volgt een tegenbezoek aan Oostenrijk. Op hun beurt verblijven de Nederlandse leerlingen dan bij Oostenrijkse gastgezinnen. René Vredeveld: Of ze overnachten in het internaat, dat is daar ook een mogelijkheid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels