Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Rode kaart voor rotzooitrappers helpt in Enschede niet altijd

409257 kroeg enschede

Het strafproces tegen de verdachten van de ernstige mishandeling van Higor Dias op de Oude Markt zwengelde de discussie aan over de aanpak van het uitgaansgeweld in de binnenstad. Relschoppers kunnen rekenen op een collectief horecaverbod. Dit rodekaartensysteem helpt, maar werkt alleen goed als alle horecazaken meedoen, zegt een café-eigenaar.

De horecaondernemer wrijft over zijn neus. Hij is niet meer zo mooi als-ie was , constateert hij met een zuinig lachje. De kleine welving in het midden van de neus herinnert aan een harde confrontatie met een klant, twee maanden geleden. De man trapte rotzooi in het café, waarna de kroegbaas hem probeerde eruit te zetten. Een gebroken neus was het gevolg.

Provoceren
De relschopper wacht nog een strafrechtelijke vervolg. Hij kreeg wel direct een rode kaart, in het kader van de collectieve horecaontzegging die wordt ingezet tegen uitgaansgeweld in de Enschedese binnenstad. De man in kwestie komt gedurende een jaar de zestig deelnemende horecagelegenheden niet meer in.

Het betekent niet dat de betrokken horecabaas van hem af is. Hij staat nog regelmatig te provoceren voor zijn café. Gooit hij een peuk in de richting van ons terras, staat hij klanten te jennen en rare bewegingen te maken , schetst de uitbater. Daarna gaat hij een eindje verderop doodleuk een café binnen dat niet deelneemt aan het kaartensysteem.

Het is een tekortkoming van de collectieve horecaontzegging, constateert de café-eigenaar. Hij wil niet met zijn naam in de krant. Veel van mijn collega s zullen me wel herkennen als ze dit lezen. Dat vind ik oké, maar ik zit niet te wachten op een reactie van dat gespuis.

StickertjeHij runt al heel wat jaren een café in de omgeving van de Oude Markt. Agressieve klanten wijst hij op het rode stickertje op zijn voordeur. Ik maak ze duidelijk dat ze kans lopen op een collectief horecaverbod. Dat werkt soms. Ik ben ook wel blij met dit systeem, maar het zou helpen als het geldt voor alle horecazaken.

Hij roept collega s die niet meedoen op alsnog de rode kaart in te voeren. Nog beter is dat er een gebiedsverbod wordt ingesteld voor de gehele binnenstad. Dan zijn we helemaal van ze af. Dat zou de gemeente eigenlijk moeten invoeren.

Hij zegt weleens geluiden te horen, dat lui die een rode kaart hebben voor Enschede in Hengelo gaan stappen en andersom . Waarbij hij veronderstelt dat een horecaverbod uitsluitend geldt binnen de betreffende gemeente. Ten onrechte, zoals blijkt uit de reactie van voorzitter Marijn Mengels van de Vereniging Horeca Stad Enschede. Het maakt duidelijk dat ook onder horecaondernemers misverstanden bestaan over de reikwijdte van een collectief horecaverbod.

Als een nieuwe relschopper aan de lijst is toegevoegd, dan krijgen de deelnemende horecazaken daar melding van. Bij mij komt zo n persoon niet binnen , verzekert de Enschedese cafébaas. Er zijn echter ook collega s die een oogje dichtknijpen, ondanks de waarschuwingssticker op hun deur. Ik snap het wel een beetje, want je wilt als ondernemer toch zoveel mogelijk mensen in je zaak. En als je die lui op de lijst toch binnenlaat, dan staat er volgens mij geen sanctie op, want het is op basis van vrijwilligheid. Dat kan al snel vrijblijvend worden.

Voorzitter Marijn Mengels van de Vereniging Horeca Stad Enschede zegt dat deelname aan het rodekaartensysteem niet kan worden afgedwongen. Dit collectieve horecaverbod is op basis van vrijwilligheid. We kunnen ondernemers alleen aanspreken op hun verantwoordelijkheid samen te zorgen voor een veilige binnenstad, waar het prettig is om uit te gaan. Maar er zijn altijd ondernemers die hun eigen regels hanteren en aan zo n collectieve regeling niet willen meedoen. Dat zie je bij de actie NIX18 en ook bij het rookverbod. Dat vinden we bijzonder jammer. Hoeveel ondernemers niet meedoen aan het horecaverbod, dat weet ik zo niet.

Ze is verbaasd dat onder sommige kroegbazen blijkbaar de indruk bestaat dat een collectief horecaverbod alleen geldt voor Enschede . Mengels: Dat is een misverstand. Juist om te voorkomen dat een betrokkene in een nabijgelegen stad wel kan gaan stappen is het rodekaartensysteem in Enschede, Hengelo en Almelo op elkaar afgestemd. Er is één beheerder voor de gezamenlijke database voor het collectieve horecaverbod in Twente.

In reactie op de roep voor een gebiedsverbod voor relschoppers zegt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente: Zo n sanctie is niet gemakkelijk in te stellen. Het zou eventueel kunnen als er sprake is van een zeer ernstig misdrijf en, of als iemand zich bij herhaling misdraagt in de openbare ruimte. Dan moeten er wel nog diverse procedures worden doorlopen. Bovendien kan het voor maximaal drie maanden gelden. Gaat het over zaken die zich binnen een kroeg afspelen, dan is de horecaondernemer vooral zelf aan zet.

Horecaverbod voor 23 relschoppersIn de nacht van 4 op 5 februari 2017 werd Higor Dias op de Oude Markt door meerdere personen geslagen en geschopt. De impact was enorm. Hij had meerdere breuken in zijn gezicht, de schade aan zijn oog bleek onherstelbaar. Woensdag is de laatste van de drie zittingsdagen in het proces tegen de verdachten. Daarvan kregen de meesten direct een horecaverbod opgelegd, los van dit strafrechtelijke vervolg.

Ze prijken op de lijst met momenteel 23 relschoppers. De verdachten van de mishandeling van Higor Dias komen gedurende vijf jaar deelnemende horecazaken niet in. De duur van het horecaverbod wordt bepaald op basis van de ernst van de misdragingen. De periode varieert van drie maanden tot vijf jaar. Drie maanden voor het aantreffen van meer dan 5 gram softdrugs, het ergerlijk lastigvallen van personeel of een klant en voor een vechtpartij. Vijf jaar voor een zware mishandeling van een klant of personeel en voor het gebruik van een vuurwapen. De veroorzaker krijgt in het bijzijn van de politie een collectieve ontzegging uitgereikt. Als dat niet mogelijk blijkt, dan wordt hem het formulier aangetekend toegestuurd.

Een foto van de veroorzaker met summiere persoonsgegevens en de ernst van de overtreding komen op een afgeschermde website, waar alleen deelnemende horecabedrijven toegang tot hebben. Als hij toch een aangesloten horecabedrijf binnen wil komen, dan kan aangifte worden gedaan van huisvredebreuk. De politie stelt vervolgens een proces-verbaal op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, tekening: Gezienus
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.