Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese Tygo is 3 en gaat €˜gewoon €™ naar school

409696 907839

Het predicaat excellent draagt de Anna van Buren niet meer. Maar de Enschedese basisschool is nog steeds regelluw . Daardoor kunnen kinderen er al naartoe als ze nog net drie jaar oud zijn.

Natuurlijk krijgt Jolien Stoverinck het wel eens te horen dat het wel lekker rustig voor haar zal zijn . En dat klopt. Maar dat was niet de reden dat haar zoon Tygo al voor zijn vierde verjaardag naar CBS Anna van Buren ging. Hij was uitgespeeld, verveelde zich en was aan een nieuwe uitdaging toe. En je gaat gewoon mee in de flow van de school.

Die flow is bij de basisschool in Roombeek anders dan bij de meeste scholen. Kinderen die nog geen vier jaar oud zijn, kunnen er toch worden ingeschreven. Net als Tygo, die drie jaar en tien maanden oud was toen hij in februari voor het eerst naar school ging.

Zes instroommomenten
Hij was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Dat komt omdat de school met vijf (dit jaar door de vroege meivakantie zes) instroommomenten werkt. Waar normaal gesproken een kind naar de basisschool gaat op de dag of maand na de vierde verjaardag, gaat dat bij de Anna van Buren in clusters. Ouders kunnen kiezen of ze hun kind naar school laten gaan vanaf het instroompunt net voor de vierde verjaardag of net daarna. Niet zelden kiezen ouders voor de vroege optie. Tussen 2017 en 2018 ging het om veertig kinderen.

Dat kan omdat de Anna van Buren een zogenoemde Regelluwe School is. Zulke scholen kunnen op onderdelen afwijken van de Wet op Primair Onderwijs. Daarvoor moet dan wel een beschikking worden aangevraagd. Zo werkt de Enschedese school met een beperkt scholenplan, waardoor het niet voor jaren vast zit aan een vastgelegd beleid, kent het extra lesvrije dagen en heeft het dus vaste instroommomenten. Dat betekent dat de kinderen beginnen in een vast groepje en houvast hebben aan elkaar , zegt adjunct-directeur Astrid Vaanhold. En de docent heeft het voordeel dat er niet steeds een nieuwe leerling in de klas komt.

Excellent
Niet elke school mag zich zo maar Regelluw noemen. Aanvankelijk konden alleen scholen dat, die in 2015 en 2016 het predicaat excellent hadden, zoals de Anna van Buren. Om vernieuwing in het onderwijs te bevorderen, kunnen zich nu ook andere scholen voor het experiment aanmelden. Voorwaarde is dat ze goede of excellente beoordelingen hebben.

Het predicaat excellent heeft de Anna van Buren inmiddels laten vallen. Onder meer vanwege een andere opzet. De totaalbeoordeling is niet langer doorslaggevend, maar of de school drie jaar lang excelleert op een bepaald onderdeel, bijvoorbeeld het onderwijsklimaat. Maar het was ook een bewuste keuze het predicaat niet langer na te streven, legt directeur Robertjan de Wilde uit. Het voelt als het halen van een 10. Dat is op zich nog niet zo moeilijk. Maar om die te behouden wel. Je kunt je dan afvragen of het niet beter is je te richten op een mooie 8 of 9 voor de langere termijn.

Voor de regelluwe experimenten verandert dat niks. De instroomcluster werd bij de Enschedese school ingevoerd in 2016. Landelijk doen er zes scholen aan dat experiment mee, waarvan vier op precies dezelfde manier als de Anna van Buren. De overige twee doen dat in een andere vorm.

Evaluatie
Een tussentijdse evaluatie van deze aanpak viel positief uit, waardoor nu in ieder geval de volledige proefperiode tot 2022 volgemaakt kan worden. Daarna is het aan de Tweede Kamer om te bepalen of meer scholen kunnen gaan werken met zulke clusters. De ervaringen zijn zo positief dat ik het me niet kan voorstellen dat ze het terugdraaien , zegt De Wilde.

Moe aan het eind van de week
Ook moeder Jolien Stoverinck ziet geen negatieve kanten. Ze snapt best dat de grens van vier jaar niet voor niets is getrokken. Een kind moet een kind kunnen blijven. Maar ik heb sterk het idee dat Tygo ook op school genoeg kind kan zijn. Aan het einde van de week is hij best moe. Zeker na de zwemles op zaterdag. Maar ik denk niet meer dan andere kinderen die voor het eerst naar school gaan. Wat ook meehelpt, is dat zijn zusje Mara al op school zit. Natuurlijk zou ik hem best af en toe een dagje thuis kunnen houden. Maar dat brengt alleen maar onrust. En dan hoor ik zijn zusje al roepen: mamma, ik ben ook moe. Ik wil ook wel een dagje thuis blijven .

De Wilde benadrukt dat toelating op driejarige leeftijd ook onlosmakelijk verbonden is aan het werken met instroomclusters. Verzoeken van ouders van kinderen die net drie jaar oud zijn, worden afgewezen. Die zijn er ook al geweest, hoor , zegt de directeur. Maar die hebben we afgewezen. Als we doorvroegen waarom, kwamen de ouders niet veel verder dan dat het kind er aan toe was . Dat is volstrekt onvoldoende. En in het kader van dit experiment ook niet aan de orde.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.