Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twents coachingsproject is landelijk voorbeeld: €˜Roep om eerlijke arbeid €™

409701 907262

Het coachingsproject TwenteMove2Social wordt als landelijk voorbeeld genoemd in een nieuwe publicatie van het ministerie van Economische Zaken over het mkb. Textielbedrijf Rebels United uit Enschede nam deel aan het traject en bewijst dat sociaal ondernemerschap toekomst heeft.

De voormalige wasserij Hagels aan de Richtersweg is tegenwoordig de productielocatie van het jonge textielbedrijf Rebels United. Het is er bloedheet, de stoom van machines dringt door tot in alle hoeken van het gebouw. De stapels wasgoed hebben plaatsgemaakt voor stoffen voor de productie voor derden van onder andere tassen, kussens en schorten. Die vormen het commerciële fundament van de onderneming die de ambitie heeft uit te groeien tot fashionbedrijf.

Kledingatelier
Rebels United. De rebellen, dat zijn ontwerpsters Jackie Jansman en Dewi Krans. Ze kennen elkaar van een kledingatelier in Enschede, waar ze voor het eerst roken aan het sociaal ondernemerschap. Oftewel: ondernemen met een missie en met zorg voor andere, kwetsbare mensen.

Hun doel is om kleinschalige modeproductie terug te halen naar Enschede. Maar dan wel op een sociale manier, door mensen die het moeilijk hebben in het leven een kans te bieden. De tijd is er rijp voor, schetsen ze, verwijzend naar de schandalen rond uitbuiting in de mode-industrie en de steeds luider wordende roep van de consument om eerlijke arbeid . De branche zelf wordt zich dat steeds bewuster.

Generaalspakken
Ze begonnen met drie oude machines en haalden meteen veel klanten binnen. Er kwamen steeds meer machines bij en het werk groeide hen boven het hoofd. We hebben regelmatig de zon zien opkomen. Hun eerste medewerker was een Russische vrouw die altijd generaalspakken had gemaakt.

Een sociaal bedrijf móét winst halen om zijn sociale doelen te bereiken en daar hadden ze hulp bij nodig. Die vonden ze bij TwenteMove2Social, een project voor startende sociaal ondernemers. Het is een initiatief van de Gemeente Enschede en de Rabobank Enschede-Haaksbergen, waaraan ondertussen meer Twentse gemeenten, onderwijsorganisaties en bedrijven zijn aangehaakt.

Intensief programma
Deelnemers volgen een intensief programma met workshops, expertmeetings en businesscoaching uit de regio. Het resultaat is een goed doordachte businesscase: een plan dat het idee voor een product omzet in een sociale onderneming.

Jackie en Dewi hebben bij Move2Social geleerd om kleine stapjes te nemen. Ze weten hoe ze investeringen kunnen terugverdienen. En structuur, daar bleek het nog wat aan te schorten.

Voorgedragen
Omdat er minder textielvaklieden in Enschede zijn dan ze dachten, leiden ze zelf mensen op. Die worden hen voorgedragen door onder andere de gemeente. Deze medewerkers treden bij hen in dienst. Ze komen over het algemeen uit een uitkeringssituatie en hebben niet zelden ervaring in de textielproductie in het land van herkomst. Het is een bont gezelschap van Irakezen, Syriërs, Iraniërs, een Braziliaanse en een enkele kaaskop .

Jackie en Dewi staan nog voor de nodige uitdagingen, dat beseffen ze zich goed. Het hoort er bij. Zeker ook als sociaal ondernemer moet je de mouwen opstropen en stug blijven doorgaan.

Commercieel en sociaal bijt elkaar niet
Commercieel en maatschappelijk bezig zijn hoeft niet met elkaar te botsen, vindt directeur Martin Landkroon van Rabobank Enschede-Haaksbergen. De bank is met de gemeente Enschede initiatiefnemer van het Twentse programma voor sociaal ondernemerschap Move2Social. Dat helpt starters in het zadel met het structureren van een sociaal bedrijf en met de financiering ervan.

Veel sociale doelen houden de hand voor loonsubsidies op bij de overheid, maar die trekt zich op dat gebied steeds meer terug. Het is mooi om in dat gat te springen. Wij vormen die doelen om tot sociale ondernemingen die winst maken.

22 deelnemers
De oogst na twee edities Move2Social: van de 22 deelnemers zijn er 18 (nog steeds) actief als sociaal ondernemer. Die hebben 81 banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals leerwerktrajecten. Die waren er normaal niet geweest , stelt Landkroon. De vierde editie loopt nu.

Het aandeel dat sociale ondernemingen leveren aan de Nederlandse economie is met 5 procent weliswaar klein, zegt Landkroon, maar: In deze branche is de groei wel relatief het grootst.

Voortouw nemen
Het belang voor de bank om het voortouw te nemen in een project als Move2Social is niet enkel financieel, benadrukt Landkroon. Al is het natuurlijk wel goed voor het imago van de enige coöperatieve bank in Nederland. En daarbij: De Rabobank steunt nieuwe bedrijfsinitiatieven zelf, maar koppelt eveneens starters aan vermogende klanten. Dat zijn vaak zeer ervaren oud-ondernemers die ook hun kennis graag delen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.