De voormalige textielfabriek Robson in Enschede heeft de afgelopen maanden een flinke opknapbeurt gehad. Omwonenden, de wijkraad, kunstenaars, de gemeente Enschede en woningcorporatie Domijn hebben hard gewerkt om van het pand een broedplaats voor creatief talent en een ontmoetingsplek voor de wijk te maken.
Het faillissement van pyjamafabriek Robson zorgde ervoor dat het fabriekspand in 2011 leeg kwam te staan. Domijn kocht het pand aan, waarna het de keuze had om het pand te slopen voor nieuwbouw of te renoveren. Omdat het pand nogal karakteristiek is hebben wij besloten dat het pand het behouden waard is. Waarna we het geschikt hebben gemaakt voor een doelgroep om het weer voor 25 jaar door te exploiteren , zegt Ronald Jonker, projectleider vanuit Domijn.
Beeldbouwer Mark van Loon zocht vijf jaar terug naar een nieuw atelier en kwam langs bij het Robsonpand. Ik was eigenlijk meteen verkocht. Toen hebben we het op een tijdelijke basis voor vijf jaar kunnen huren, totdat Domijn besloot om het pand te renoveren en alles wat officiëler te maken. Nu hebben we allemaal langlopende huurcontracten , aldus Van Loon, die ook benoemd is tot beheerder van het Robsonpand.
Creatieve ondernemers Het Robsonpand brengt creatieve ondernemers bij elkaar, want naast beeldbouwer Mark van Loon zit er ook een kledingatelier, een tolk, een architect, een galerie, een zangdocente, een gordijnatelier, een beeldend kunstenaar en de wijkraad. Momenteel zijn er nog enkele atelierruimtes beschikbaar voor creatief talent.
Domijn richt zich overigens niet alleen op de Robsonfabriek. Het is de bedoeling dat de ruimte ernaast wordt ingericht als een gemêleerde woonwijk met ruimte voor groen en een wijkmoestuin. Begin volgend jaar hoopt de woningcorporatie te starten met de bouw van 21 eengezinswoningen, 20 studio s en 3 tiny houses.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video