Voor daklozen is de sheltersuit een grote uitkomst. Vooral de daklozen die niet in de nachtopvang willen of kunnen slapen, bijvoorbeeld omdat deze vol zit, zien de sheltersuit als een veilige manier om op straat te overleven. Daarnaast kan het uitdelen van de sheltersuit aan daklozen het contact tussen hulpverleners en daklozen verbeteren.
Dat blijkt uit het onderzoek dat Femke van Stratum uit Enschede verrichtte voor haar twee masterstudies Psychology en Communication Studies aan Universiteit Twente. Ze verrichtte het onderzoek in opdracht van Stichting Sheltersuit uit Enschede. In het kader van haar onderzoek sprak ze met professionals van Tactus Verslavingszorg en daklozen. Met de presentatie van haar bevindingen behaalde ze haar beide mastertitels.
Verkeerde boodschap
Sheltersuit is een non-profit organisatie die sheltersuits, een water- en winddichte jas met aanritsbare slaapzak, aanbiedt aan daklozen en vluchtelingen. Sheltersuit wil de suit afzetten aan verschillende hulporganisaties die zich richten op daklozen. Maar deze vrezen dat ze met het uitdelen van de sheltersuit een verkeerde boodschap afgeven: daar waar de hulporganisaties zich richten op onderdak bieden aan daklozen, richt Sheltersuit zich op een veilige manier van op straat slapen in de sheltersuit. De sheltersuit moet voorkomen dat daklozen die tijdens koude nachten niet in de nachtopvang willen of kunnen slapen, bevriezen.
Op straat
Femke van Stratum onderzocht hoe daklozen de sheltersuit ervaren. Ze interviewde onder meer daklozen op straat en bij de opvang van Tactus. De daklozen ervaren de sheltersuit als een persoonlijke oplossing, vooral als het koud is. Een aantal daklozen wil of kan niet in de nachtopvang slapen. Ze zien de sheltersuit daarom als een veilig alternatief.
Minder snel boos
Verder richtte het onderzoek zich op de mogelijke effecten van het uitdelen van de sheltersuit op de kwaliteit van de relatie tussen daklozen en professionals van Tactus. Volgens deze professionals worden de daklozen minder snel boos op de professionals die hen de sheltersuit aan hebben geboden en accepteren deze daklozen begrenzingen makkelijker. Hierdoor kunnen hulpverleners hun werk beter uitoefenen.
Reputatie
De sheltersuit heeft op de reputatie van de Tactus geen negatieve gevolgen. Het publieksonderzoek dat Van Stratum verrichtte, laat zien dat de respondenten eerder geneigd zijn om te doneren aan een samenwerkingscampagne van Sheltersuit en Tactus dan aan Tactus alleen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels