De keuzes die gemeenten maken in jeugdhulpzaken, worden ontstellend vaak teruggedraaid zodra een advocaat beroep aantekent of naar de rechter stapt. Dat zegt de gespecialiseerde advocaat Renske Imkamp, die in Twente vijftien procedures voert tegen gemeenten. Andere juristen bevestigen dit.
De gemeente Enschede ging recent onderuit bij de rechter in een zaak van een 13-jarig meisje, waarvan de gemeente het persoonsgebonden budget een jaar lang stopzette. De betaling moet worden hervat. Die zaak staat niet op zichzelf, zegt juridisch adviseur Lous Folkers, die de familie bijstond. Voor Folkers is duidelijk dat haar cliënt de dupe is van een gebrek aan deskundigheid bij de gemeente.
Bakzeil
Folkers staat met haar adviesbureau Loyalthy Advies cliënten uit het hele land bij in bezwaren en beroepszaken over jeugdhulp, beschermd wonen, begeleiding en participatie. ,,Ik win bijna alles , zegt ze. Gemeenten halen volgens haar bakzeil omdat ze niet in staat zijn indicaties te stellen met daaraan gekoppeld een onderbouwing van het aantal toegekende uren.'
Het is ook de ervaring van Renske Imkamp van advocatenkantoor Van der Woude de Graaf Advocaten in Amsterdam, een van de bekendste advocatenkantoren in Nederland op het vlak van jeugdwet en WMO. ,,Het kennisniveau bij gemeenten is te laag , zegt ze. Tegelijkertijd wil ze niet hard oordelen. ,,Gemeenten kunnen het moeilijk goed doen omdat ze er in 2015 een behoorlijk zware taak bij kregen, bovendien gekoppeld aan een bezuiniging.
Tienduizenden euro's Imkamp heeft circa vijftien zaken lopen die spelen in Twentse gemeenten. Vorige week won ze nog een zaak voor ouders van twee kinderen uit Twenterand. De rechter bepaalde dat de gemeente met terugwerkende kracht bijna twee jaar jeugdhulp moet betalen, het gaat om tienduizenden euro's. In deze zaak was volgens de rechter geen sprake van een inzichtelijke beoordeling, een euvel dat vaker voorkomt.
De gemeente Enschede gaat niet in op de vraag of er sprake is van te weinig deskundigheid bij ambtenaren. Vorig jaar waren er drie rechtszaken over jeugdhulp. In twee van die drie rechtszaken, kregen de cliënten (deels) gelijk. Vanaf 1 januari van dit jaar geldt een nieuwe regionale aanpak voor jeugdhulp. De essentie hiervan is dat resultaten die inwoners willen halen, voorop staan. Op basis daarvan wordt gekeken welke ondersteuning nodig is, voor hoeveel uur.
Aanvechten
Deze zogenaamde 'resultaatgerichte aanpak passen gemeenten ook al toe bij de toekenning van huishoudelijke hulp. Vorige week werd duidelijk dat gemeenten ook op dat zorgterrein vaak het onderspit delven zodra juristen de argumenten van gemeenten voor de rechter aanvechten. Ook dat beleidsterrein werd naar gemeenten overgeheveld, met een bezuinigingstaakstelling.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede