Laatst nog. Ze sprak Peter Paul Verbeek, de nieuwe voorzitter van de kunstcommissie van de Universiteit Twente. Dan komt onvermijdelijk het moment dat Daniëlle Spoelman haar pleidooi houdt voor een kunstenaarshonorarium. Toevallig exposeer ik momenteel in de Vrijhof, op de UT. Daar krijg ik niet voor betaald. Ik vind dat kijken naar kunst waarde heeft.
Begrijp haar goed, ze zegt het niet voor zichzelf. Ik heb mazzel, want mijn man heeft een goed inkomen. Maar veel collega s hebben er baantjes bij - de een maakt schoon, de ander geeft workshops. Terwijl kunstenaars moeten doen waar ze goed in zijn: scheppen en met hun werk verhalen vertellen.
Twitter
Daniëlle Spoelman. Kunstenaar die graag van zich laat horen - het zijn haar eigen woorden. Toen ze op Twitter opmerkte dat de NOS maar eens moest ophouden met reclame te maken voor Max Verstappen en de vervuilende autosport werd daar heftig op gereageerd. Je wilt niet weten hoeveel bagger ik over mij heen kreeg. Kennelijk mag je daar niets over zeggen.
Het illustreert haar pleidooi voor de nuance, ook als het gaat om kunst. Wij zijn tegenwoordig een volk van critici, beoordelaars. In een museum scannen we een kunstwerk: een zeventje . Als je gelijk oordeelt kijk je niet verder. Het is veel interessanter om een gesprek te voeren over de inhoud en jouw ervaring.
Beeldbinder
Onder de naam Beeldbinder heeft ze een methode ontwikkeld om mensen te helpen kunst te begrijpen en er meer van te genieten. Kunst is communicatie. Het is een taal, maar kunstenaars verzinnen wel steeds een nieuwe taal. Als ik jou vraag een boek in het Chinees te lezen, heb jij ook hulp nodig. Zo help ik mensen die de intentie hebben om kunst te willen begrijpen, door vragen te stellen. Daardoor leer je het verhaal dat in jou en het kunstwerk zit, te herkennen. Waar ze voor pleit: Ga een keer voor een schilderij van Mark Rothko staan en voel wat het met je doet. Probeer het eerst eens zonder mening.
Sterke meningenZelf heeft ze best sterke meningen, die ze ook nog eens goed kan beargumenteren. Maar ik lúÃster ook. Als iemand met een betere mening komt, dan neem ik die graag over. Pas in een gesprek ontstaan dingen, zegt ze.
Stel dat jij in de krant zet dat ik zonnepanelen op mijn dak heb, hier een hybride auto staat, wij geen vlees eten, maar dat ik het heel zwaar vind om het vliegen naar verre oorden op te geven, dan is het gelijk: Dat is hypocriet! Maar het ligt genuanceerder. Ik vind het ook mooi dat wij een wereld kunnen ontdekken die groter is dan wijzelf. Ik weet wel dat de hoeveelheid vluchten omlaag moet, maar mij afdoen als hypocriet slaat elk gesprek dood. Boosheid is te makkelijk. Als je het gesprek aangaat, kun je samen tot een oplossing komen.
BouwkundeZe komt uit Oldenzaal. Groeide op in een gezin waar regelmatig over van alles werd gediscussieerd. Pas later heb ik geleerd dat een gesprek geen wedstrijd is die je moet winnen, maar een manier om nader tot elkaar te komen. Na een half jaar Bouwkunde en twee jaar Werktuigbouwkunde in Delft ging Daniëlle Spoelman de verpleging in. Dat was goed voor mij, omdat ik niets van het leven wist. In Oostenrijk, waar ik anderhalf jaar in een ziekenhuis heb gewerkt, zag ik dat het er daar heel anders aan toe gaat, maar dat dat óók goed gaat.
Latere reizenSowieso een ontdekking die ze ook op latere reizen met haar man deed. Bolivia. Ik vond het echt schokkend me te realiseren dat daar veel anders is maar ook hetzelfde. We hebben allemaal dezelfde behoeftes en gevoelens, we willen allemaal een goed bestaan. Als je je dat realiseert, kun je met elkaar leven.
Nog later deed ze de kunstacademie in Enschede. Elke tekening die Daniëlle Spoelman maakt is een onderzoek. Wie zijn wij als mens? Hoe geven wij ons leven vorm en wat is nú belangrijk? Welke verhalen geven wij aan het leven en wat willen wij doorgeven? Het verhaal dat ze wil vertellen ontstaat tijdens het tekenen. Het is een proces van de drie h s: hoofd, hart en hand. Hoe leef je je leven? Daar gaat het om.
Expo's
Daniëlle Spoelman is kunstenaar, Beeldbinder en zet zich in voor KunstNonStop, het platform voor beeldende kunst in Enschede. In de Vrijhof, op de UT, exposeert ze tot en met 8 mei samen met Annelien Dam en Judith Schepers. Tot en met 29 april is de expositie Hier/Daar/Viceversa te zien in het Kloster Gravenhorst in Hörstel, samen met de Duitse kunstenaar Wiebke Batsch.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman