Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Fietsroute langs oude grenspalen met QR-codes bij Enschede

413129 910914

Op de hoek van de Twistveenweg en de Weustinkhoekweg, bij de Werthepaal, heeft zich een grote groep mensen verzameld. Ze zijn er voor de onthulling van het routebord van de nieuwe fietsroute Van poal tot poal.

De fietsroute heeft een lengte van 28 kilometer met onderweg bij de grenspalen 22 points of interest (poi). Harry van de Sleen van de stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHEL): "Via de smartphone krijgt de bezoeker informatie door een QR-code die kan worden gescand en gelezen. Het kan informatie zijn over de steen, een bepaald verhaal, het materiaal van de steen of waarom ze er staan."

De route was eerder al in 2011 uitgezet. "Toen werd het ondersteund met sms'jes, die functie is vervallen", zegt Van de Sleen. Langs de route staan vier routeborden. Aan het project is ruim een jaar gewerkt. Vrijwilligers van de Historische Sociëteit hebben hiervoor samengewerkt met de Heimatverein Alstätte.

Natuurschoon
Het openingswoord komt van Wilma de Hoog van de Loakstenencommissie van de SHEL. Aan het verzoek van de Duitse gasten om de speech in het Twents te houden kan ze niet voldoen. "Dat kan ik niet." De Hoog prijst de route. "Er is ook heel veel natuurschoon om van te genieten."

Dan is het tijd voor de onthulling. Burgemeester Carola Vos van Ahaus en wethouder Jeroen Diepenmaat van Enschede doen het gezamenlijk. "Ik ben heel veel in Nederland, in Haaksbergen en in Enschede", zegt de burgemeester in het Duits. "Ik ben er blij mee dat we het samen hebben gedaan. En ik ben er trots op dat we hier met zo velen zijn." Diepenmaat roemt de vrijwilligers die het project tot stand hebben gebracht. "Ze hebben een prachtige route gemaakt. En je kunt ook wat leren van onze geschiedenis. Dat is een mooie combinatie", aldus de wethouder.

Als het rode doek eraf gaat ter onthulling klinkt er applaus. Het gezelschap gaat 4 kilometer van de route fietsen. Van de Sleen meldt dat er op 11 mei een wapensteen wordt onthuld die in Ahaus 'uit een tuin' komt. "Een steen uit 1756. De Werthepaalsteen stamt uit 1743. In 1815 is hij opgewaardeerd tot rijksgrenssteen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.