Cocaïne, heroïne, mdma en xtc: dat vond de politie op 15 januari in een flat aan de Rembrandtlaan in Enschede. En op verschillende plekken, zoals in de wasmachine, lagen grote geldbedragen. Vier verdachten blijven voorlopig vastzitten, besliste de Almelose rechtbank dinsdagochtend.
Het onderzoek draait om de gebroeders Z.(31 en 34), en hun medeverdachten Ã. (21), L. (24) en A. (38). Met zijn vijven worden ze verdacht van grootschalige handel in en bereiding van verschillende soorten harddrugs. Alle verdachten, behalve A., zitten in voorlopige hechtenis, nadat ze tijdens een inval in januari werden gearresteerd.
Anonieme tipHet onderzoek naar de drugsbende was op dat moment al lang aan de gang. De politie kreeg een anonieme tip over een aantal verdachten. Toen daarna de telefoons werden getapt en voertuigen werden gevolgd, bleek er volgens justitie sprake van georganiseerde drugshandel.
De inval in de flat aan de Rembrandtlaan bleek vervolgens een schot in de roos: overal lagen drugs. Zo lag de heroïne gewoon op het aanrecht. Daarbij lag ook een koffer met spullen om drugs te verwerken, zoals een pers en gasmaskers, en een brillenkoker vol kogels.
Geld en kilo's wietIn de wasmachine lag tussen het wasgoed bovendien 1.800 euro, en 4.500 euro lag verstopt onder een matras. Ook bleek uit een onderschept telefoongesprek dat er zes doezoe (6.000 euro) moest worden verstopt onder de vaatwasser.
Tegelijkertijd werd ook de woning van verdachte Ã. aan de Esstraat doorzocht. Daar lag 16 gram cocaïne in de slaapkamer, en ruim 11 kilo wiet in de garage.
Onschuldig Ondanks dat justitie zegt veel bewijs tegen de mannen te hebben, zeggen de meeste verdachten niets met de drugs of het dealen te maken te hebben. Alleen verdachte Ã. verklaart nog niets, maar wil dat tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak wel doen.
De advocaten van alle verdachten vroegen de rechtbank om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen, maar de rechtbank ging daar niet in mee. De verdenkingen zijn volgens rechter Ben Hendriks zo zwaar, dat een vrijlating na 3,5 maand niet nodig is. De zaak wordt op 16 juli inhoudelijk behandeld. Dan laat het Openbaar Ministerie ook weten hoeveel geld de heren aan de staat zouden moeten betalen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook