Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Saxion-studenten bouwen een kano van beton, maar hoe blijft zoiets drijven?

413240 909689

Beton? Dat drijft toch nooit! Het is de opmerking die de mannen van studievereniging Construct van Hogeschool Saxion veel te horen krijgen, wanneer ze vertellen dat ze bezig zijn met de bouw van een betonnen kano. De Wet van Archimedes is het geheim.

Eind mei gaat het 70 kilo wegende bouwsel te water in Den Bosch, waar de studenten bouwkunde en civiele techniek deelnemen aan de jaarlijkse BetonKanoRace. Ze zijn er al maanden druk mee. Met het ontwerp, het maken van een mal, het gieten van de kano en natuurlijk het bij elkaar krijgen van sponsors en materiaal voor de niet-alledaagse boot.

Revanchegevoelens
En dan te bedenken dat de studievereniging niet één, maar twee kano s maakt. Om de kansen te spreiden, zodat we in Den Bosch in ieder geval aan de overkant komen , zegt Aaron Westenberg. De 22-jarige student bouwkunde is voorzitter van de betonkanocommissie van Construct. De vereniging doet voor de vierde keer mee aan de wedstrijd. Aaron heeft evenveel deelnames aan de BetonKanoRace. We hebben wat revanchegevoelens ten opzichte van vorig jaar , vertelt hij. Toen was onze constructie niet goed, brak de boot in tweeën, omdat hij te zwaar beladen was.

Wet van Archimedes
Een kano van beton, hoe blijft die in hemelsnaam drijven? De Wet van Archimedes is het geheim volgens student civiele techniek Lars Mulder (23), die zich met het ontwerp heeft beziggehouden: Als de opwaartse druk van een object even groot is als het gewicht van de vloeistof dat het verplaatst, blijf je drijven. Via dat principe kun je zelfs een stuk beton van 500 kilo laten drijven.

Een klein bedrijfje
De wedstrijd in Den Bosch is voor de studenten vooral een lesje in innovatie. Want hoe je de kano maakt, dat mag je als deelnemende school, universiteit of bedrijf helemaal zelf weten. Een kano gegoten van massief beton, een boot met een wand vol piepschuim of zelfs een 3d-geprinte variant: tijdens de wedstrijd in Den Bosch is alles mogelijk. Zolang het maar van beton is én je de overkant haalt.

Maar het is ook een mooie voorbereiding op hoe het er later in het werkveld aan toegaat , legt Joost Hemeltjen (20) uit. We werken al vanaf het begin van het schooljaar aan dit project. Het heeft wat weg van een klein bedrijfje. Iemand maakt het ontwerp, een ander regelt de materialen en sponsors. En tijdens de bouw en het uitdenken van ons ontwerp zijn we op allerlei manieren bezig met de praktische toepassingen van beton.

Innovatie en rivaliteit
Voor de Saxion-studenten is de innovatie vooral de houten mal waarin de kano is gegoten. Dankzij het bouwsel kan de commissie jaren verder met het perfectioneren van het ontwerp. Zo kunnen nog meer innoveren. Het is echt de basis voor volgend jaar , zegt Aaron.

Ook de Universiteit Twente doet mee aan de wedstrijd, dus de onderlinge Twentse rivaliteit is zeker aanwezig in Den Bosch . Maar, de UT heeft meer kennis en budget dan wij. Daardoor kunnen ze lichtere en dus ook snellere kano s maken. Dat wordt dus lastig, maar vooral onze eerste kano is dit jaar echt een zekerheidje. We hebben er alle vertrouwen in.

De BetonKanoRace wordt op 25 mei gehouden in Den Bosch. Er wordt gevaren op verschillende afstanden: 100, 200 en 400 meter.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.