Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

TalentIT helpt IT-studenten aan bijpassende bijbaan in Twente

413368 910629

Falco Berendhaus kan zijn bijbaan als magazijnmedewerker opzeggen. De tweedejaars Saxionstudent software-engineering begint half mei aan een bijbaan bij softwarebedrijf InnoValor in Enschede. Hij is de eerste student die wordt geplaatst door TalentIT, een stichting die studenten en bedrijven aan elkaar bindt.

Twentse bedrijven zitten, net als in de rest van Nederland, te springen om personeel voor ICT-functies. De helft van de vacatures is moeilijk in te vullen, stelt het UWV. Vooral de vraag naar hoogopgeleide programmeurs, ontwikkelaars en securityspecialisten is groot. Dat gegeven was ruim een jaar geleden aanleiding te beginnen met TalentIT, zegt initiatiefnemer Coen Beernink.

We willen talenten naar de regio trekken, talenten behouden en bedrijven helpen de goede mensen te vinden , vertelt Beernink. Dat doet TalentIT door studenten bij bedrijven te plaatsen voor een bijbaan, stage, afstuderen of een project. Er zijn ongeveer 1200 kleinere IT-gerelateerde bedrijven in de regio, die minder tot niet bekend zijn. En er is een veelvoud aan bedrijven en instellingen waar het gebruik van ICT steeds belangrijker wordt en dus de beschikbaarheid van ICT-personeel essentieel voor is.

TalentITStudenten gaan tijdens hun studie al bij IT bedrijven werken, om ze deze bedrijven te laten zien en daarmee enthousiast te krijgen om na hun studie in Twente te blijven werken. Rechts student Falco Berendhaus en links Coen Beernink. © Frans Nikkels

Door studenten al tijdens hun studie bij deze bedrijven onder te brengen, zien ze wat de Twentse bedrijven en instellingen hen te bieden hebben. En kiezen ze, als ze zijn afgestudeerd, eerder voor een baan bij een Twentse bedrijf dan elders in het land, is de hoop van TalentIT.

Falco Berendhaus is de eerste student die namens TalentIT geplaatst is. Half mei begint hij aan een bijbaan van 10 tot 12 uur in de week bij InnoValor in Enschede. Het is mooi om iets te kunnen doen waar ik ook voor leer , zegt Berendhaus. Ik werk nu nog als magazijnmedewerker, maar daar stop ik mee zodra ik bij InnoValor begin.

Het zijn niet alleen bijbanen die TalentIT aanbiedt. Het gaat ook om stages, afstuderen of projecten voor een periode van meerdere maanden. Studenten kunnen zich vanaf het tweede studiejaar aanmelden bij de stichting. Het is het mooiste als de student vervolgens drie jaar bij verschillende bedrijven bijbanen heeft en stage loopt , zegt Beernink. Zodat ze op veel plekken een kijkje in de keuken krijgen.

Collegegeld
Daar staat voor de student ook wat tegenover. De werkzaamheden leveren een vast uurloon op, dat bij elk deelnemend bedrijf gelijk is. Om te voorkomen dat er concurrentie ontstaat. Daarnaast is er een opslag om het collegegeld van te betalen. Als een student een jaar lang een bijbaan heeft of stage loopt, krijgt hij een vergoeding om een jaar lang collegegeld van te betalen.

TalentIT heeft een startkapitaal gekregen via de Agenda voor Twente, provincie Overijssel en de gemeente Enschede. De aangesloten bedrijven en instellingen bekostigen de rest van het traject. Hun belang is om zo goede mensen aan te trekken. Samen met Falco Berendhaus worden nu nog eens twaalf studenten bij bedrijven geplaatst. Er zijn nu zestig bedrijven die mee willen doen. Het is de bedoeling dat TalentIT gestaag groeit. Ons streven is om in 2020-2021 richting de 200 studenten te gaan. Verdeeld over ongeveer 150 organisaties , aldus Beernink.

Het zijn nu studenten van Saxion die zich aan kunnen melden, maar het is de bedoeling dat er ook een traject met de UT komt. Vanaf het komende schooljaar komen daar gastcolleges en bedrijfsbezoeken bij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.