Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Brandweer Twente laat met pop-up kamer zien dat het gevaar overal loert

414477 brandweer 90

Af en toe een eyeopener. Maar vooral versterking van het bewustzijn. Dat is wat de Brandweer Twente hoopt te bereiken met de pop-up huiskamer in het Enschedese ziekenhuis.

Er zijn risico s die iedereen ziet: een smeulende sigarettenpeuk in een asbak op de rand van de stoel, wankele kaarsen op de rand van het bed en een mobieltje aan de oplader onder het kussen. Er zijn er ook die net iets minder voor de hand liggen: pluisjes in de wasdroger, een opgerolde elektrische deken en gestapelde elektrische apparatuur. En dan zijn er de eyeopeners. Zoals een vaatdoek waarmee olie of een andere brandbare vloeistof is opgenomen en die zo in de vuilnisbak wordt gegooid. Doe ik ook , zegt een licht geschrokken Lisa Sauer. In de afvalbak buiten. Daar staat de hele dag de zon op.

Drie minuten

Lisa is verpleegkundige op de afdeling Interne Geneeskunde van het Medisch Spectrum Twente. Ze dacht deze dinsdagmiddag even een formuliertje weg te brengen, maar werd pardoes de pop-up huiskamer ingetrokken. Die heeft de Brandweer Twente opgebouwd in het Enschedese ziekenhuis om het bewustzijn over brandveiligheid en -onveiligheid te verspreiden. In die kamer zijn 27 potentieel brandgevaarlijke situaties verstopt. Lisa krijgt drie minuten de tijd om ze allemaal te vinden.

Dat lukt net niet helemaal. Als het alarm afgaat, blijkt ze er een stuk of vijf te hebben gemist. De meeste dingen weet je wel. Zoals een mobieltje aan de oplader op het bed. Maar sommige dingen daar loop je langs zonder er bij na te denken , zegt ze. Zoals de roestvrijstalen fruitschaal op het tafeltje. Als die vlak bij het raam staan en de zon staat er vol op, kan de schaal hetzelfde effect hebben als een vergrootglas. Vitrage er vlakbij en ¦ woefff. Maar bij mij staat zo n schaal gewoon in de koelkast , zegt Lisa.

Liset Riemerink, die namens de brandweer met de verpleegkundige meeloopt, geeft toe dat het misschien wat vergezocht lijkt. Toch zijn we in de praktijk wel degelijk tegengekomen dat er zo brand is ontstaan , zegt de specialist brandveilig leven. Als Lisa haar ronde heeft gedaan en als dank een rode sleutelhanger ontvangt, zegt ze tot besluit: Maar ik heb thuis wel een goede rookmelder.

Synthetische meubels
Kijk, dat hoort Liset nou graag. Rookmelders redden levens. Want de speurtocht naar brandgevaar duurt niet voor niets precies drie minuten. Dat is de tijd die nodig is om je huiskamer helemaal in brand te zetten en die over te laten staan naar de volgende ruimte. Met al die synthetische meubels is dat een stuk sneller dan de meeste mensen denken. En als je in bed ligt te slapen, heb je nog minder tijd. Want wat veel mensen niet weten, is dat je in je slaap niets ruikt. Ook geen rook. Dan ben je toch blij als de rookmelder afgaat.

De pop-up huiskamer wordt op meerdere plaatsen in het land opgebouwd. Op verzoek van het MST is dat nu gebeurd in het Enschedese ziekenhuis. In eerste instantie voor het eigen personeel, maar ook bezoekers kunnen er terecht. Op dagen dat de kamer geopend is, wordt de route er naartoe aangegeven op borden in onder meer de entreehal. De huiskamer blijft staan tot 10 juni en is tot dan nog elf keer te bezoeken van 13.30 tot 16.45 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.