Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De vraag is nu: wát wil je bouwen in Enschede

414679 texture 1260304 1920

Enschede, de stad die zo graag wil groeien, is verlost van het keurslijf van de woningcontingenten. Na Zwolle is Enschede sinds woensdag de tweede stad in Overijssel die bouwplannen mag maken op basis van kwaliteit in plaats van aantallen.

De gehate contingenten zijn verleden tijd voor Enschede. De bekrachtiging daarvan was gisteren een feestelijke bijeenkomst, waar vertegenwoordigers van de gemeente, provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken met een pennenstreek een einde maakten aan een decennialange traditie. De door de provincie opgelegde aantallen zijn altijd een bron van frustratie geweest. Een maand of twee geleden kreeg Enschede nog de nieuwe normen opgelegd: slechts vierhonderd woningen mochten erbij komen, waar Enschede plannen had voor bijna drieduizend.

Inhoud
Maar voortaan wordt naar de inhoud gekeken, naar innovatie en naar de actuele vraag. Niet langer naar aantallen. Een kleine revolutie, omschreef Jos Feijtel namens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toen Overijssel bij ons kwam met dit plan om ruimte te scheppen was ons dat uit het hart gegrepen. Veel provincies blijven toch krampachtig vasthouden aan die statische plafonds van woningaantallen. Het is een soort crisismodus waar ze niet uit komen.

CijfertjesEnschede is na Zwolle de tweede stad in Overijssel die deze weg inslaat. Wethouder Jeroen Diepemaat zette dan ook tevreden zijn handtekening onder de overeenkomst. We kijken nu veel meer naar wat het toevoegt dan naar de cijfertjes. Zo kunnen we ons richten op het behoud van talent, want dat is keihard nodig. Nu ontglipt zo n 80 procent van de hoogopgeleiden ons, hield stadsontwikkelaar Dennis Laing de aanwezigen voor. Enschede doet het by far het slechtst van de grote steden. Daarna komt Maastricht, maar die doet het al 20 procent beter dan Enschede.

Studenten
Een plezierige woonomgeving kan veel verschil maken, zei hij. De hamvraag is dan natuurlijk: hoe en waar wil dat hoogopgeleide talent dan wonen? Onderzoek door de hogeschool Saxion leverde op dat studenten verrassend genoeg heel traditionele wensen hebben. Dan denk je automatisch: een twee-onder-een-kapwoning met een garage, maar dat kan het antwoord niet zijn, aldus Laing. Er is meer onderzoek nodig, maar ook durf. Een beetje lef. Niet alleen bouwen wat er uit de computer rolt, maar ook durven experimenteren , zei Laing. Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. En als we niks doen gaat Enschede krimpen.

Zijn bureau BPD houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling van het Cromhoffpark. Daar hoopt Laing ook een woonomgeving met een sfeervolle mix te maken. Voor jonge talenten, maar ook heel duidelijk voor terugkeerders. Mensen die een jaar of tien een carrière in de Randstad hebben gehad en toch weer terug willen. Zo n nieuw soort woonomgeving bestaat nog steeds voor het merendeel uit woonruimte, maar verder is er iets anders nodig, iets dat beleving brengt. Dan doelt Laing bijvoorbeeld op daghoreca, of broedplaatsen voor kunstenaars. Niet een supermarkt en een Kruidvat. Het zijn dit soort plannen die Enschede mag aandragen bij de provincie, waarbij de exacte aantallen woningen voortaan ondergeschikt zijn aan het doel en de uitvoering.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.