Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Moderne tamagotchi-variant uit Enschede helpt oma de juiste pillen te slikken

414820 mst tamachotchi

Oma moet tamagotchi in leven houden met de juiste pillen. Geeft ze de verkeerde, dan wordt tamagotchi verdrietig en voelt oma zich zelf ook niet zo lekker.

Een tamagotchi-achtige app, wiens welbevinden een afspiegeling is van de patiënt die ervoor zorgt. Dat is, heel kort door de bocht, het winnende idee van de tweejaarlijkse Create Tomorrow-wedstrijd die onlangs voor de achtste keer werd gehouden op de UT. Achtduizend studenten kregen een maatschappelijk vraagstuk voorgelegd, of een opdracht uit het bedrijfsleven, en werkten een dag lang aan een oplossing.

Betaalbaar
Winnaar werd dit jaar het damesdispuut Bastet, dat zich boog over een vraagstuk van het MST: hoe houden we de gezondheidszorg betaalbaar door het gebruik van technologie. De studentes bedachten de app Hospital Go. Een app waarmee een (oudere) patiënt gelinkt wordt aan een digitaal huisdier.

Zoiets als de tamagotchi, de hit uit de jaren negentig die veel mensen zich nog wel herinneren. De tamagotchi had aandacht en eten nodig. Negeerde je het, dan kreeg je te maken met een digitaal sterfgeval.

Het computerhuisdier van de Hospital Go werkt ongeveer hetzelfde. Het herinnert de patiënt eraan dat medicatie moet worden ingenomen, dat het tijd is voor een wandelingetje maar ook aan elementaire dingen als eten en water drinken. Het bijzondere is dat het geprogrammeerd is met hetzelfde profiel als de patiënt , zegt Job van der Palen, wetenschapscoördinator bij het MST. Als je het diertje tevreden houdt, ben je zelf ook tevreden.

Bijkomend slimmigheidje is dat familie toegang heeft tot de app, zodat zichtbaar is hoe het gaat. Je kunt zien: de tamagotchi van oma is niet happy. En als hij s avonds nog niet happy is, kan je bijvoorbeeld bellen met de verpleging: wat gaat hier niet goed?

Wat natuurlijk ook kan, is dat oma de veeleisende tamagotchi beu was en het digitale huisdier onderin de sokkenla heeft gestopt. Zo zijn er veel aan hun einde gekomen. Dat soort hindernissen worden uitgewerkt in de volgende stap: een eerste serieuze pilot.

4.000 euroHet damesdispuut won een cheque ter waarde van 4.000 euro om het idee verder uit te werken. Als het aan het MST ligt, gebeurt dat in het ziekenhuis, zegt Job van der Palen.

We hopen dat een van de studenten die het heeft verzonnen het hier wil oppakken als een afstudeerproject. Daarbij denkt Van der Palen in eerste instantie aan het medicijngebruik. Als dat werkt, dan kunnen we het misschien verder uitbreiden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, afbeelding: MST
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.