In Twente werden in de eerste vier maanden van 2019 meer inbraken gepleegd dan in dezelfde periode in 2018. In heel Overijssel is er sprake van een daling. Dat blijkt uit onderzoek van het Inboedel Informatie Centrum (IIC), gebaseerd op cijfers van de Nationale Politie.
Het gaat in Twente om een stijging van 17,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Enschede wordt er meer ingebroken: in totaal waren er 143 inbraakincidenten in de eerste vier maanden van 2019. In 109 gevallen waren de inbrekers succesvol. Daarmee gaat de regio tegen de Overijsselse trend in: in de rest van de provincie is het aantal inbraken juist met 13,8% afgenomen. Het totale aantal succesvolle inbraken in Overijssel ligt op 518.
Opvallend
De Twentse cijfers zijn opvallend. Uit een evaluatie van de Veiligheidsregio Twente bleek in februari van dit jaar dat het aantal inbraken in de regio over heel 2018 was gedaald. De evaluatie was het slotstuk van een project waar onder meer de politie en de Twentse gemeenten aan deelnamen. Het doel van het project was om in heel Twente in 2018 maximaal 1650 woninginbraken te hebben. Met 1198 incidenten werd die doelstelling ruimschoots gehaald. Tijdens het project bleek dat vooral lokale veranderingen - in plaats van een regionale aanpak - konden bijdragen aan een daling van het aantal inbraken.
In hoeverre deze lokale aanpak zijn vruchten afwerpt is dus maar de vraag: inbrekers die hun slag willen slaan in Overijssel blijken Twente maar al te goed te kunnen vinden. Naast Enschede sloegen inbrekers namelijk ook toe in andere gemeenten. In de gemeente Almelo en Rijssen-Holten blijkt de kans op een inbraak in de eerste maanden van 2019 bijna 75% groter dan in de rest van Overijssel. Voor inwoners van Borne en Dinkelland is de kans op inbraak het kleinst.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay