Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse methodiek tegen oorsuizen biedt patiënten hoop

415369 child 1439468 1920

Oorsuizen, tussen de 1,2 en twee miljoen Nederlanders hebben er last van. Bij vlagen, of soms de hele dag. Medicatie is er niet, maar toch hoeven patiënten niet te wanhopen. Ze kunnen er zelf wat tegen doen.

Grofweg één op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van oorsuizen, of tinnitus, zoals de medische term luidt. In sommige gevallen verdwijnen de geluiden - een hoge piep of juist een lage brom in het oor- weer vanzelf. Maar lang niet altijd. Dan komt het aan op de wilskracht van de patiënt zelf om het suizen te doen verdwijnen of flink te reduceren. Want, en daarover zijn de deskundigen het wel eens, oorsuizen is een psychosomatische aandoening. "Het gehoor is slechts een klein onderdeel van het probleem, in feite is er sprake van disbalans in het zenuwstelsel", zegt KNO-arts Bas de Cock.

De Cock is verbonden aan het ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Hij sprak zaterdag voor een gehoor van ruim vijftig mensen die last hebben van oorsuizen op een symposium in Lattrop. De Cocks collega Anne-Marije Prinsen, KNO-arts in het ZGT in Almelo, behoorde eveneens tot de sprekers. Zij noemde, naast langdurige blootstelling aan lawaai, stress en spierspanning als belangrijke oorzaken van oorsuizen. "Vaak krijgen patiënten te horen dat ze ermee moeten leren leven. Dat is een dooddoener. Er bestaat geen pil of medicijn tegen, maar er zijn andere mogelijkheden."

Tinnitus AcademieDaar weet de organisator van het symposium, Nicole Bekhuis uit Enschede, alles van. Ze is ervaringsdeskundige; in 2011 voelde Nicole naar eigen zeggen 'iets knappen' in haar hoofd, waarna ze maanden thuis op de bank lag. Het bleek uiteindelijk een aanval van de ziekte van Ménière te zijn; draaiduizelingen in combinatie met tinnitus. Bekhuis kreeg in het ziekenhuis te horen, dat er niets aan te doen was, maar legde zich er niet bij neer.
Nicole Bekhuis wist zichzelf te genezen. "Ik heb er zelf ruim een half jaar last van gehad en heb ondervonden dat je de klachten kunt beïnvloeden met bepaalde technieken en bepaald gedrag." Bekhuis heeft er haar werk van gemaakt. Ze ontwikkelde haar eigen methodiek en richtte de Tinnitus Academie op, waar ze met andere deskundigen onder meer driedaagse trajecten geeft aan patiënten. Ze heeft naar eigen zeggen in vier jaar tijd een kleine honderd deelnemers gehad. "Bij 92 procent waren de klachten met de helft gereduceerd." (De tekst gaat verder onder de foto).

Yokoso
KNO-arts Bas de Cock heeft een soortgelijke methodiek ontwikkeld. "Patiënten moeten bestaande patronen leren begrijpen en herkennen. Via cognitieve gedragstherapie moeten ze zich bewust worden waarmee ze stress opbouwen.
De Cock heeft twee jaar geleden de organisatie Yokoso opgericht; hij neemt op patiënten zes dagen lang mee mee op retraite , zoals hij het noemt. "Doel is geen last meer te hebben van oorsuizen en in verreweg de meeste gevallen lukt dat ook. Zorgverzekeraars vergoeden de aanpakken niet. De Kock: "Die willen eerst resultaten zien. En die zijn er nu, dus ik verwacht dat dit wel gaat komen."

Oud-patiënt: Ik ben er weer
José Beld (60) uit Almelo kreeg anderhalf jaar geleden een aanval van Ménière, die gepaard ging met oorsuizen. Het was zo heftig, dat ik eerst helemaal niet en later nog maar een paar uurtjes per dag kon werken. Ik hoorde gesis in mijn oor. Het was een geluid om gek van te worden, het ging mijn leven beheersen. Uiteindelijk volgde de ze de driedaagse training aan de Tennitus Academie en ging ze twee keer per week sporten. Het heeft geholpen, de vier dagen van de week zijn heel goed, op die andere drie heb ik nog een beetje las. Maar wat een verschil, ik ben er weer! Ik leef nu veel bewuster dan vroeger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.