Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Duitse Johanna doet examen Nederlands: €˜Kunt u mij sagen €¦ eh..'

415507 Schermafbeelding 2019 05 13 om 201752

,,Kunt u mij sagen ¦eh, ik bedoel zeggen ¦ wat deze aanbieding kost? Behoudens een enkele vergissing, spreken 35 Duitse scholieren van de Fridtjof Nansen Realschule bijna foutloos Nederlands. Ze werden maandag geëxamineerd door scholieren uit Enschede.

Zes leerlingen van de onderwijsrichtingen bb en kb-vmbo van het Bonhoeffer College nemen de mondelinge toetsen af van leeftijdgenoten in Gronau. In een lokaal zijn voor de gelegenheid provisorisch drie winkels ingericht; een bakkerij, een cafetaria en een kledingwinkel.

Inkopen doen
Scholier Yannick Logtenberg van het Bonhoeffer staat met Hayrunnissa Cöpoglu (15) bij de Duitse kaiserbrötchen. ,,Kan ik u helpen , vraagt Yanninck. Hayrunnissa tuurt op een A4-tje met Duitse vragen die ze ter plaatse moet omzetten in Nederlands. ,,Goedemorgen. Heeft u een halfje wit , vertaalt ze bijna accentloos Nederlands.

Het gesprek gaat verder en wat opvalt is dat de Duitse scholiere het Nederlands wel heel goed beheerst. Klopt, zo vertelt ze later. Ze groeide tot haar tiende op in Enschede.

Meer moeite
Even verderop heeft Johanna Handluchten (14) meer moeite. Ze zegt eerst ist in plaats van is. Later is het woord sagen eruit voor ze het in de gaten heeft. Toch beoordeelt Yanninck haar spreekvaardigheid met een zeer goed. Overigens geeft toehoorder en docent Nederlands, Christian Bauer, het definitieve cijfer.

Vreemde taal
Christian Bauer vertelt dat het vak Nederlands al 50 jaar wordt gegeven op het Fridtjof Nansen. Als één van de eerste scholen in de grensstreek begon ze ermee te pionieren. Bijna alle grensscholen volgden hun voorbeeld. Naast Engels, dat verplicht is, kunnen leerlingen op het Fridtjof nu kiezen tussen Nederlands of Frans als tweede vreemde taal.

Vier op de vijf leerlingen kiest voor het Hollands. De populariteit voor het vak verbaast hem niet. ,,Frans is moeilijk. Bovendien? Wat heb je eraan? Wie zich hier redt met Nederlands heeft later meer kansen op een baan of opleidingsplaats. Ook studeren bij jullie behoort tot de mogelijkheden.

Samenwerking
Scholieren van de Fridtjof Nansen Realschule beoordelen sinds 2017 op het Bonhoeffer College de Duitse spreekvaardigheid. ,,De samenwerking bevalt zo goed dat onze leerlingen nu door de sectie Nederlands zijn uitgenodigd om in Gronau de mondelinge toetsen af te nemen , vertelt Mecky Tenbrink, docent en sectieleider Duits aan het Bonhoeffer.

,,Ik sta er versteld van hoe goed die jongeren Nederlands kunnen , zegt leerling Fabian Huisman van het Bonhoeffer. ,,Beter dan wij Duits , vindt hij. Docent Christian Bauer knikt. ,,Maar onze kinderen hebben vier jaar les gehad. Jullie slechts twee jaar als wij komen beoordelen.

Schoolexamen
De docenten zeggen dat een Duitser eenvoudiger Nederlands onder de knie krijgt dan andersom. Aan het eind van de toetsdag blijkt dat alle scholieren een voldoende, goed of zeer goed hebben behaald. Een kroketje of brood bestellen in Nederland is geen enkel probleem meer.

Christian Bauer zou graag zien dat zijn scholieren volgend jaar ook officieel staatsexamen konden doen in Nederlands. Nu zijn er alleen nog schoolexamens. Maar dan moeten ook de diploma s voor de beroepsopleidingen aan deze en gene zijde gelijkwaardig en uitwisselbaar zijn. Maar dat laatste blijkt al jaren eenvoudiger gezegd dan gedaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.