Deze krant berichtte vorige week over zorgbureaus Samen Sterk en RiadZorg, die zorggeld uitlenen aan familie, vrienden en bekenden. Het ging in beide gevallen om bijna de helft van de jaaromzet, die niet werd gebruikt om zorg te verlenen maar die werd uitgeleend, onder meer om familieleden onroerend goed te laten kopen.
Bij de Twentse gemeenten was dit bekend, maar het was geen reden om de organisaties een contract te weigeren. Voor de aanbesteding is het niet verboden verstrekte leningen te hebben uitstaan. Dat kale feit is onvoldoende reden om een partij uit te sluiten , zo antwoordde Samen14/OZJT, het samenwerkingsverband van 12 Twentse gemeenten.
Verbijsterd
Kamerlid Lisa Westerveld is verbijsterd over de zaak. Toen ik dit las dacht ik: Hoe kan dit? We hebben enorme tekorten in de zorg bij alle gemeenten. Dan zou je toch denken dat alle budgetten uitsluitend aan zorg besteed mogen worden. Maar blijkbaar is dit wettelijk toegestaan. Ik wil van de minister weten of dat inderdaad zo is, en of we wettelijk iets kunnen aanpassen om dit te voorkomen.
Westerveld verbaast zich er ook over dat beide organisaties door de aanbesteding van de Twentse gemeenten zijn gekomen. Onze raadsfracties gaan daar ook nog vragen over stellen. Want zelfs als het wettelijk is toegestaan, dan nog zou je als gemeente iets moeten verzinnen om dergelijke clubs te weren. Westerveld wil ook van de minister weten of het uitlenen van zorggeld ook buiten Twente vaker voorkomt.
Krankzinnig
Ook John Kerstens (PvdA) noemt het uitlenen van zorggeld Krankzinnig . Ik hamer er al een tijdje op dat het toezicht moet worden verbeterd. Gemeenten zijn sinds 2015 bezig met hun nieuwe rol op het gebied van wmo en jeugdzorg in te vullen en ik zie dat toezicht en controle daar een beetje achteraan hobbelt.
Kerstens stelde vorige week al vragen over het aanbestedingsmodel van Samen14/OZJT, waarin pas ná de gunning controle volgt. Volgens mij kun je als gemeente beter te vroeg op de rem trappen dan achteraf proberen zorggeld terug te plukken van een kip die dan al kaal is.
Opmerkelijk
Hij vindt het ook opmerkelijk dat er twee Twentse gemeenten zijn die een andere procedure volgen; Almelo en Hof van Twente contracteerden Samen Sterk en RiadZorg niet. Kerstens vraagt zich af of het handig is dat gemeenten die zo dicht bij elkaar liggen verschillende eisen stellen. Hij denkt dat dat shopgedrag in de hand werkt, doordat frauduleuze organisaties makkelijk kunnen overstappen naar de gemeenten met de minst strenge controle.
De minister heeft het overigens maar druk met de Twentse zorg: de afgelopen weken stelden Fleur Agema (PVV) en Maarten Hijink (SP) ook al vragen over de gang van zaken rond zorgbureau Victorie, waar de directrice 1,5 miljoen vergokte.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay