Niet te tolereren , vindt Kroes het geringe aantal vrouwen met topfuncties in het Twentse bedrijfsleven. Dat ligt in deze regio zo rond de 15 procent, iets onder het landelijk gemiddelde. Het is hier niet goed, maar in de rest van Nederland ook niet , zei Kroes. Als we in dit tempo doorgaan, duurt het nog 202 jaar voordat het in balans is. Ik geloof niet in het eeuwige leven, dit moet sneller.
De Iron Lady uit de Nederlandse politiek - 77 jaar oud inmiddels - was woensdag in Enschede op uitnodiging van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Jong Management Twente. Die haalden Kroes naar de regio nadat een andere VVD-prominent - Mark Rutte - begin dit jaar opgemerkt had wel érg weinig vrouwen te zien op een zakelijke bijeenkomst in Almelo. Wat is dit toch hier in Twente? , had Rutte zich afgevraagd.
Rendement
Kroes oogde nog altijd scherp, was rap van tong en niet te beroerd om af en toe eens uit te halen. Ze was pro deo naar de Performancy Factory afgereisd om een zaal vol Twentse directeuren en bestuurders een zetje in de goede richting geven. Zij zijn het volgens Kroes, die meer prioriteit moeten geven aan diversiteit op de werkvloer. Kroes: Ik was nooit voorstander van een quotum, maar dat ben ik wel geworden. Het moet anders en sneller. En niet omdat het mooi is om meer vrouwen op belangrijke plekken te hebben, maar omdat wetenschappelijk bewezen is dat het meer rendement oplevert.
Tech-industrie
De oud-politica richt zich tegenwoordig - naast tal van andere activiteiten - vooral op één sector: de tech-industrie. Een sector die juist in Twente prominent aanwezig is, met een bruisende universiteit en 469 daaruit voortgekomen innovatieve bedrijven op het Kennispark. Toch is nog altijd slechts 30 procent van de studenten op de UT vrouw.
Kroes: Digitale technologie is een onlosmakelijk onderdeel van de nieuwe samenleving, en met elke sector verbonden. Dan moet je ook in het onderwijs zorgen dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen man en vrouw, van jongs af aan al. Daar begint de verandering. Zeggen dat mannen nu eenmaal meer hebben met techniek, is kletskoek.
DiversiteitKroes - zelf in bet bezit van een eredoctoraat van de Universiteit Twente - kreeg bijval van Trudy Vos, actief in het College van Bestuur bij het ROC van Twente. Het lijkt erop dat we in Twente aarzelen om te bekennen dat dit belangrijk is. Diversiteit in de top, maar eigenlijk in alle lagen van de samenleving, zorgt voor betere prestaties. We doen onszelf te kort door dat niet te erkennen.
Afstuderen
Opmerkelijk is dat vrouwen vaker afstuderen dan mannen, maar dat ze vervolgens minder vaak terugkeren op belangrijke plekken. Dat ligt óók aan vrouwen zelf, vindt Kroes. Vrouwen hebben nogal de neiging risk-avoiding te zijn, risicomijdend. Ja, ze willen een baan wel, maar twijfelen dan of het wel het juiste moment is. Dan gaat je kans voorbij. Of neem salarisonderhandelingen. Een vrouw denkt snel: ik speel het niet zo hard, maak mezelf eerst waar en daarna komt de waardering wel. Nou, dat kun je vergeten.
De voormalige eurocommissaris - de eerste Nederlandse vrouw ooit in die positie - sloot af met een vrolijker boodschap voor de regio. Wat me hier in Twente al vaker opviel: wat zijn jullie toch bescheiden, terwijl daar helemaal geen reden voor is. Dit is een prachtige regio, met veel innovatie, om trots op te zijn. Dus laten we afspreken: stop zo bescheiden te zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl