Een ijsbus, een melkbus, een wokbus. Een steltenloper. Een muzikaal trio. Geen moeite heeft De Woonplaats gespaard om de wijk Tattersall een feestje te bezorgen ter ere van de renovatie.
We geven de wijk terug aan de bewoners , besluit Marion Wolters namens De Woonplaats haar toespraakje. De tientallen bewoners rondom het versierde hofje applaudisseren. Drie jaar duurde de renovatie van het wijkje langs de Hoge Bothofstraat. Het is natuurlijk maar net wie je het vraagt, maar vraag je het aan Rieke Spijk, dan is Tattersall er echt van opgeknapt.
Ze heeft recht van spreken. Met haar man Willy en twee buren waren ze veertig jaar geleden letterlijk de eerste bewoners. In de jaren erna zagen ze de wijk veranderen. Zeg maar gewoon: achteruit gaan. Toen we hier net woonden was het vliegveld nog open. Veel woningen werden verhuurd aan vliegeniers. Later werden het veel studenten en toen kwamen de coffeeshops.
Drugsoverlast
De wijk gleed af. Drugsgebruikers sliepen onder de trappen. Dat is sinds de renovatie niet meer mogelijk. De wijk is echt opgeknapt , zegt ze. Maar ook in de jaren dat veel Enschedeërs de wijk in de avonduren liever meden heeft ze nooit overwogen om weg te gaan. Nee hoor. Ik ben thuis, ik trek me er niks van aan. Ik heb alleen een tijdje gedacht dat ik wat kleiner wilde wonen, maar je hebt hier in Tattersall alles zo mooi bij de hand hè? Dus ze bleef. Wat zou ze nu nog graag anders zien? Het afval. Dat is het grootste probleem. Mensen gooien het gewoon bij de containers. En de tuintjes. Toen ik hier kwam wonen heb ik ervoor getekend dat de gemeente de voortuintjes zou onderhouden. Daar is de gemeente ergens in de afgelopen veertig jaar blijkbaar mee gestopt. Maar dat heeft ze mij nooit verteld. Dus ik vertik het om het zelf te doen.
Sommige wijkbewoners zijn wat kritischer op het werk dat aannemer Dura Vermeer leverde. Ze hebben hun best gedaan , zegt een bewoonster, die sinds een jaar of drie in het wijkje woont. Maar de afwerking is echt slecht. Ze somt op: schroefgaten van oude leuningen, roestige vlekken, te weinig afwaterputten, bestrating die de verkeerde kant ophelt. De afsluiting van de trappenhuizen is wel een goede zaak, vindt ze. Ik heb het junkietijdperk niet meegemaakt, maar dicht is prima. En de kleurtjes zijn mooi hoor.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita