Het onooglijke fabriekspandje, dat dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zou gesloopt worden. Twintig nieuwe woningen wil de projectontwikkelaar er neerzetten. Om dat werkelijkheid te maken lag er een nieuw bestemmingsplan, maar toen kwamen de gezamenlijke lokale historische verenigingen in het geweer.
Net als het BATO-complex heeft ook dit pand cultuur-historische waarde, menen ze. Bij een eerder onderzoek is het weliswaar niet opgevallen, maar bij nader inzien wel.
Contouren
De historici wijzen op de industriële sheddaken en op de gevelelementen uit de wederopbouwperiode. De historici vinden zowaar gehoor bij het college. Ik ben het er eigenlijk wel mee eens , aldus wethouder Eelco Eerenberg. De projectontwikkelaar heeft plannen om te slopen, maar ik ga nu opnieuw met hem in gesprek. Ik wil hem uitdagen om woningen te bouwen binnen de contouren ervan.
Overtuigingskracht
Binnen twee weken zou er een voorstel moeten zijn, aldus de wethouder, die er wel op wijst dat de gemeente hem niet kan dwingen. We gaan het proberen op basis van overtuigingskracht. Daarbij komt dat de wijkraad en de omwonenden het gebouwtje het liefst zien verdwijnen. We willen allemaal dat er mooie woningbouw komt. Dat is de update die het verdient en dat ben ik ook met de buurt eens.
De commotie rond de sloop van het BATO-complex speelt hier geen rol, zegt Eerenberg, maar cultuur-historische waarden staan inmiddels wel 'beter en nadrukkelijker op de agenda'.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT